OD 5. DO 19. SVIBNJA

Subversive Festival na mapi europskih mobilizacija

05.04.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Aktualna previranja unutar Europske unije te ekonomska, financijska, društvena i ideološka kriza europskog projekta, nametnula je temu ovogodišnjeg 5. Subversive Festivala koji će se od 5. do 19. svibnja kroz različite tematske cjeline i pristupe baviti – Europom

Prvi festivalski tjedan kao i dosadašnjih godina posvećen je filmskom dijelu programa koji se odvija u kinima Europa i Tuškanac. Pod krovnom temom 'Europa Incognita', a kroz nekoliko filmskih sekcija predstavit će se širok spektar društvenih problematika uronjenih u europski kontekst te dati uvid u suvremeno europsko filmsko stvaralaštvo. Nove tendencije u europskom filmu upoznat ćemo kroz teme migracija, ženskih pobuna, G8 nereda, nemira na obalama Mediterana (Portugal, Španjolska, Grčka), videonadziranja, neonacizma i ksenofobije.

Filmsko-teorijska škola bavit će se europskim filmom i ulogom filmskih festivala u distribuciji kinematografija s margine. Glavna gošća filmsko-teorijske škole je Dina Iordanova, stručnjakinja za Svjetski film, koja se u svom radu posebno fokusirala na kinematografije Balkana, Istočne Europe te Europe u cjelini.

Konferencijski dio festivala 'Budućnost Europe' trajat će od 13. do 19. svibnja u kinu Europa, a dosad potvrđeni sudionici, osim stalnih gostiju poput Slavoja Žižeka, Tariqa Alija, Gayatri Spivak i Samira Amina, su i drugi vodeći intelektualci današnjice poput Stéphanea Hessela, Michaela Hardta, Saskije Sassen, Renate Salecl, Christiana Marazzija, Bernarda Cassena, Erica Toussainta itd. Uz glavna predavanja u sklopu konferencijskog dijela, posebna novost ovogodišnjeg Subversive Festivala jest Subversive Forum - platforma za alternativne društvene mobilizacije.

Subversive Forum ima nekoliko tematskih blokova: 'Kriza Europe' (14. - 15. svibnja), 'Borba za zajednička dobra' (16. svibnja), 'Prema Balkanskom socijalnom forumu' (17. - 18. svibnja). Program Subversive Foruma odvijat će se u kazalištu ZKM u podnevnim terminima, a očekuje se sudjelovanje više od stotinu predstavnika društvenih pokreta, sindikata i aktivista iz cijeloga svijeta.

Premda europski prosvjedi dosada nisu uspjeli obrnuti ravnotežu moći i zaustaviti neoliberalni zaokret koji rapidno uništava nasljeđe socijalne države i radikalno mijenja projekt Europske unije, ukazuje se potreba za ujedinjenom borbom koja će uključiti sve društvene sile, od sindikata, pokreta, do akademika i političkih predstavnika. U sklopu velikog skupa u Bruxellesu, gdje je krajem ožujka u ime više od 40 organizacija, sindikata, nevladinih udruga i socijalnih pokreta iz 20 europskih država, donesena politička deklaracija i razrađen detaljan plan akcija, Subversive Festival je uvršten u jednu od pet najvažnijih ovogodišnjih mobilizacija, uz svibanjsku okupaciju Europske centralne banke u Frankfurtu te nove akcije i skupove u Grčkoj, Španjolskoj i Italiji.

Više informacija o programu Subversive Festivala potražite na našoj stranici www.subversivefestival.com

Prošlogodišnje gostovanje Terryja Eagletona