LIPANJ NA JARUNU

Iz saharske pustinje na INmusic festival stižu Tamikrest

28.03.2012 u 09:48

Bionic
Reading

INmusic Festival održat će se 28., 29. i 30. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od 290 kuna za sedmi po redu INmusic nalaze se u prodaji u media centrima Tisak u Hrvatskoj

Jedan od izvođača na World Stageu ovogodišnjeg INmusic Festivala, Tamikrest, stižu iz sjevernog Malija, a sakupili su se 2006. u području Kidala, svi članovi redom u ranim dvadesetim godinama.

Njihov se nastup mogao vidjeti prije četiri godine na INmusicu. Budući da dijele nasljeđe s Tinariwenom, neki su ih prozvali 'duhovnim sinovima Tinariwena'. Sa glazbene strane Tamikrest nude zrelo ostvarenje pustinjskog bluesa, koje sadrži udaraljke i pljeskanje te vješte gitarističke pasaže s neočekivano inventivnom dionicom basa.

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije, Tamikrest su bili pravo otkriće, pa je tako je i susret Tamikresta s Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa, 2009., tijekom njegova putovanja Saharom, završio suradnjom te je producirao njihov prvi album 'Adagh'. Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa. Suradnja s Chrisom Eckmanom nastavila se i 2010. na njihovom drugom albumu 'Toumastin' koji je izdan 2011., a koji ćemo imati prilike čuti na INmusicu. U sklopu svojih turneja Tamikrest su obišli svijet, svirali na Szigetu, Orange Blossom Special Festivalu, Drugoj Godbi u Ljubljani itd.

Tamikrest

Tamikrest će nastupiti na INmusicu u sklopu projekta 'Multiculturalism in Music', pilot-projekta realiziranog u suradnji s regionalnim partnerima (festivalom Exit Novi Sad i Taksiratom iz Skopja). 'Multiculturalism in Music' nastoji kroz glazbu kao medij ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture. Projekt 'Multiculturalism in Music' (MiM) dio je europskog programa 'Kultura 2007-2013'.

Tamikrest se pridružuju line-upu INmusica 2012. koji do sada uključuje The Cranberries, Franz Ferdinand, Plan B, Mando Diao, Gogol Bordello, General Elektriks, Retro Stefson i Iness Mezel. INmusic održat će se 28., 29. i 30. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži, a festivalske ulaznice po cijeni od 290 kuna za sedmi po redu festival nalaze se u prodaji u medijskim centrima Tiska u Hrvatskoj.