ZOLA JESUS

'Glazba je sve što imam'

28.03.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Zagrebačka Tvornica 6. travnja ugošćuje aktualnu indie senzaciju Zolu Jesus, amerikanku ruskih korijena koja svojim zavidnim glasovnim sposobnostima očarava sve veći broj ljudi. Tim povodom putem maila popričali smo s ovom zvijezdom koju hvali i publika i kritika

Imate samo dvadeset dvije godine, no već ste postigli više nego što neki glazbeni umjetnici postignu tijekom cijele karijere. Postavljate li si ciljeve i postoji li plan po kojem ih planirate ostvariti?

Uvijek osjećam da nemam dovoljno vremena, pa se jednostavno trudim ne usporavati.

Vaše pjesme predstavljaju izazov u skladateljskom, kao i u glazbenom smislu. Je li vaša namjera uvijek bila izazvati slušatelje na jedan način i
je li tu riječ o produktu vašeg generalnog interesa za psihologiju?

Volim stvarati situacije teškima prvenstveno sebi. Uživam u dobrom izazovu, pa je sasvim prirodno da se moja težnja odražava na moju glazbu.

Vaš novi album ‘Conatus’ izdan je prošle godine. Jeste li zadovoljni ukupnim rezultatom, imajući na umu vašu perfekcionističku prirodu?

Užasno sam samokritična, osobito kada moram ocijeniti svoje djelo. Ponosna sam što je novi album ugledao svjetlo dana. Na njemu sam radila bez prestanka, no ipak ga ne mogu poslušati.

Riječ conatus ima nekoliko definicija, kao primjerice ‘volja za životom’, ‘nastoji postići’ ili ‘nastojati’. Vidite li neko od ovih objašnjenja kao definiciju vašeg umjetničkog napretka?

Naravno. Glazba je sve što imam. Dio je mog tijela i uma. Ona je sve što znam i stvarati glazbu za mene je nevjerojatno oslobađajuće i ispunjavajuće iskustvo. Sve to donosi mnoštvo pitanja i budi borbu i ponekad me čini ljutitom, no to je valjda zdrava pojava.

Iako ste u pravilu solo projekt, iza vas stoji stalna postava benda. Vidite li se u budućnosti kako surađujete i s drugim osobama, hoćete li ikada dopustiti nekome da se uključi u pisani dio nastanka pjesama?

'New France'

Ne znam. Definitivno ne bih dopustila nikome da se uključi u proces pisanja. Doduše, trebalo bi mi više glazbenika, voljela bih iza sebe imati orkestar, sama nažalost ne znam svirati sve te instrumente.

Nedavno ste ostvarili uspješnu suradnju s bendom M83, Orbitalom i poznatim redateljem Davidom Lynchem. Postoji li neki umjetnik s kojim bi još voljeli surađivati?

Postoji par njih, no ne želim još o tome govoriti.

Poznat je podatak da vaša glazba nastaje u zimskom periodu godine. Imaju li vaši ruski korijeni ikakve veze s tom činjenicom, znajući da ruske zime znaju biti poprilično oštre?

Nisam u potpunosti sigurna. Nikad nisam razmišljala o tome na taj način.

Što možemo očekivati, kako će biti koncipirana setlista za koncert u Zagrebu? Hoće li biti riječ o miksu pjesama sa sva tri objavljena albuma ili ćete ostati u potpunosti fokusirani na promociju
izdanja 'Conatus' ?

Setlista će se uglavnom sastojati od novih pjesama s par umetnutih starijih stvari.