East Rodeo

'Dear Violence'

27.04.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Ekstravagantni ambijentalni post rock groove na izrazito visokom nivou, bogat eksperimentima zvukovima i rifovima, glazba je koju će nam predstaviti dojmljivi hrvatsko-talijanski bend iznenađenja na ovogodišnjem festivalu Žedno uho

Nisu bez razloga glazbeni velikani poput Marca Ribota i Grega Cohena nahvalili East Rodeo - doista je u pitanju rijetko svježa grupa koja asocira na široki spektar glazbenih izričaja. Tako je Ribot za njih izjavio da su kombinacija Sun Ra i Sonic Youth, ali da sjajno rokaju, dok je Cohen pojednostavnio svoj stav riječima: 'East Rodeo je dašak svježeg zraka.'

U pitanju je hrvatsko-talijanska eksperimentalna grupa koja će u sklopu ovogodišnjeg festivala Žedno uho (29. travnja, Tetatar &td, Zagreb) promovirati svoj drugi ablum 'Dear Violence' objavljen za slovensku etiketu Kapa Records i talijansku Trovarobato. Njihova priča počinje 2003. godine kada su u vlastitoj nakladi objavili prvi album 'Kolo' baveći se glazbenom psihodelijom Balkana na specifičan način koji kaos pretvara u red, a buku u ugodne zvuke eksperimentirajući glazbenim motivima u okvirima post rocka i free jazza pjevajući povremeno na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Idejni pokretači ovog projekta su braća Alen i Nenad Sinkauz iz Pule koji su se udružili s talijanskim glazbenicima Fredericom Scettrijem (bubnjevi) i Alfonsom Santimoneom (klavijature). 'Dear Violence' možda nije za svačije uši, ali zato nudi jedan pomaknuti glazbeni pristup koji je teško ograničiti žanrovskim okvirima. Oni čak miješaju više žanrova i unutar jedne pjesme, tvoreći svoj specifičan stil koji možda na trenutke zvuči kaotično, ali prije svega privlačno. Usto, riječ je o vrhunskim glazbenicima koji u svakom trenutku odaju dojam da jako dobro znaju što rade.

U krajnjem slučaju, njihovo uvrštavanje u program međunarodnog festivala aktualne glazbe Žedno uho dovoljno govori da se radi o uglednoj skupini koja bi, nastavi li ovim putem, mogla svojom glazbom razveseliti publiku širom svijeta. Počevši od zagrebačke, koja će se već 29. travnja iz prve ruke uvjeriti da nije riječ o slučajnim prolaznicima kroz festival.

Ocjena: 8/10

Izdavač: Kapa Records/Trovarobato