NAGRADNJAČA

VoCello u HNK Zadar

20.03.2012 u 11:02

Bionic
Reading

U srijedu, 21. ožujka u Velikoj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati na rasporedu je world music koncert. Zadarsku pozornicu oživjet će kamerunski pjevački virtuoz s njujorškom adresom Gino Sitson s programom pod nazivom VoCello. U njemu ovaj nevjerojatno uzbudljiv pjevač virtuoz surađuje s dvije vrsne glazbenice, Jody Redhage - vokal i violončelo i Charenee Wade – vokal i udaraljke, dok sam Sitson osim pjevanja koristi vlastito tijelo kao perkusivni instrument. A mi vam poklanjamo 2x2 ulaznice.

Glazba koju ovi umjetnici stvaraju je jedinstvena fuzija afričkog glazbenog nasljeđa, inovativnih oblika jazza i improvizacije. Neopterećena šetnja kroz žanrove kao što su blues, gospel, bespuća afričkih harmonijskih i ritmičkih bogatstava osnovna su polazišna točka njihove suradnje.

Fascinantna je činjenica da Gino Sitson ima raspon glasa od pune četiri oktave. Svojom karizmom nametnuo se kao voditelj ansambla i kreator njegovih ideja. Tako svojom maštom i vrhunskim glazbenim sposobnostima realizira uzbudljivu i energičnu kombinacija zvukova. Uz pomoć specifičnih glasova koji, upravo kao i violončelo najčešće izvode lirske melodije i udaraljki, VoCello donosi uzbudljivo glazbeno putovanje kroz nepregledno šarenilo zvukova.

Gino Sitson surađivao je s uglednim glazbenicima kao što su Bobby McFerrin, Manu Dibango, Ron Carter, Papa Wemba, Wally Badarou, John Scofield, Geri Allen, David Gilmore, Haruko Nara i mnogi drugi.

Godine 2008. skupa s Bobbyjem McFerrinom bio je protagonist dokumentarnog filma 'The Music Instinct & Science song' i sudjelovao u projektu Instant opera u Carnegie Hallu. Sitson redovito snima za radio, televiziju, radi na komercijalnim reklamama, posuđuje glas za potrebe crtanih filmova. Kulturni je ambasador grada Miami i dobitnik niza glazbenih nagrada u SAD-u.

Miljenik američke publike u Zadar dolazi s programom koji je namijenjen izuzetno širokom spektru publike – ljubiteljima jazza, world musica, klasike ali i svima onima koji žele doživjeti sasvim jedinstveno glazbeno iskustvo.

Po dvije ulaznice su osvojile:

Vanja Bobanović
Julija Jović