IMA LI NADE ZA NJIH?

Sinovi i kćeri rock 'n' rolla

11.04.2012 u 09:00

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko izdanja odavno odrasle djece dobro nam znanih rock zvijezda. Iako se ne radi o nekom trendu ni pokretu, ima dovoljno 'robe' za jedan mali pregled...

To što je ona poznata frazetina o 'jabuci koja ne pada daleko od stabla' stara i ofucana do besvijesti, ne znači da nije točna. Barem u slučaju velikog broja djece slavnih zvijezda koja gotovo u pravilu u životu barem pokušaju nastaviti putem svojih roditelja. Za neke se vrlo brzo pokaže točnim jedna druga fraza – ona o tome kako ništa ne raste u sjeni velikog drveta, no zalomi se i koja pristojna karijera. Rijedak slučaj glazbenog potomka koji je nadmašio slavu svojih roditelja svakako je Rufus Wainwright, sin folk legende Kate McGarrigle i kantautora Loudona Wainwrighta III, čiji sedmi album 'Out Of The Game' izlazi krajem travnja u produkciji Marka Ronsona. Iz roditeljske sjene definitivno je izašla i Rufusova mlađa i nešto manje uspješna sestra Martha Wainwright. Hoće li se posrećiti 11-godišnjoj Willow Smith čiji debi album izlazi početkom travnja, kao i njenom dvije godine starijem bratu Jadenu, već 'etabliranom' holivudskom glumcu ('U Potrazi za srećom', 'Karate Kid') ostaje da se vidi. Radi se, naravno, o klincima slavnog para Willa Smitha i Jade Pinkett Smith. Lisa Marie Presley, jedina Elvisova kći (iz braka s Priscillom)slavnija je po svojim brakovima (od četiri ukupno dva najpoznatija su s Michaelom Jacksonom i Nicolasom Cage-om) nego po glazbenoj karijeri iako su joj oba dosadašnja albuma uspjela ući u Billboardov top 10, a uskoro izdaje i treći. I dok svijet zaustavljena daha čeka prve glazbene korake 13-godišnje Paris Jackson, kćeri pokojnog Michaela, pogledajmo kako stoje stvari s nešto ozbiljnijim, punoljetnim kandidatima.

IME Baxter Dury
GODIŠTE: 1971.
SLAVNI RODITELJ Ian Dury
KAKO ZVUČI Prilično kao tata, samo s nešto modernijom, ali još uvijek lo-fi glazbenom kulisom – dakle, sve lijeno cockney, više brbljanje nego-pjevanje, ali još uvijek ne repanje, s tim da je tematski zericu 'lakši' odnosno manje bizaran od oca…
FAKTOR 'RAZLIKOVNOSTI' OD OCA Relativno nizak…
DOSAD OBJAVIO Sasvim solidni aktualni 'Happy Soup' mu je treći i daleko najuspješniji album, sav prepun ležernih šarmantnih minijatura.
DOMET Teško je reći – ni stari Dury nije u konačnici dobacio dalje od malo jačeg kulta, ali u današnje vrijeme, i to je nešto.


IME
Julian Lennon
GODIŠTE 1963.
SLAVNI RODITELJ John Lennon
KAKO ZVUČI Glasovno vrlo slično ocu, kojem, uzgred, i fizički strahovito sliči, jedino što je za razliku od njega (i polubrata Seana, također glazbenika) prilično apolitičan.
FAKTOR 'RAZLIKOVNOSTI' OD OCA Nizak.
DOSAD OBJAVIO Tek šest albuma u skoro 30 godina, aktualni 'Everything Changes' objavljen jesenas mu je prvi nakon 13-godišnje pauze, a svoj je neosporni talent dokazao još '80-ih sjajnim pjesmama 'Valotte' i 'Saltwater'.
DOMET Nažalost ne predalek – ako do 50. nije postao megazvijezda, teško je da će se tu bogzna što mijenjati – čovjek naprosto živi u sjeni najvećeg mogućeg 'stabla'.

 

 

 

 

 

 

IME Adam Cohen
GODIŠTE: 1972.
SLAVNI RODITELJ Leonard Cohen
KAKO ZVUČI Kao redovni akustičarski kantautor s laganim nagnućem ranom Cohenu, više stilski nego glasovno.
FAKTOR 'RAZLIKOVNOSTI' OD OCA Relativno visok, pogotovo na početku karijere kad ga se ne bi nikako moglo spojiti sa starim. No i danas kad mu se približio, nije to neka prevelika sličnost, pogotovo s obzirom na to da ono što stari Cohen radi posljednjih 30-ak godina glazbeno nema baš puno veze s onim što je radio na početku karijere…
DOSAD OBJAVIO Tri solo albuma (aktualni je lanjski 'Like A Man') plus jedan s bandom Low Millions.
DOMET Vjerojatno ne predalek – obiteljsko ime je tu više smetnja nego prednost.

IME Jakob Dylan
GODIŠTE: 1969.
SLAVNI RODITELJ Bob Dylan
KAKO ZVUČI Kao iskusni country rock/americana kantautor što i jest, a ne škodi ni što je za razliku od mnogih žanrovskih srodnika strahovito pitak i melodiozan, a još uvijek itekako 'umjetnički' uvjerljiv.
FAKTOR 'RAZLIKOVNOSTI' OD OCA Strahovita fizička sličnost, ali je glasovna, hvala bogu izostala.
DOSAD OBJAVIO JD iza sebe ima sasvim respektabilnu karijeru s Wallflowersima ovjenčanu Grammyjima i milijunskim tiražama plus dva solo albuma.
DOMET Iznimno visok, no s obzirom na to da je u dva desetljeća karijere već postigao strahovito puno, teško je reći ima li tu prostora za rast.

 

 

 

 

IME I Blame Coco alias Coco Sumner alias Eliot Paulina Sumner.
GODIŠTE 1990.
SLAVNI RODITELJ:Sting (i Trudie Styler)
KAKO ZVUČI Vrlo moderno – šareni retro (sic!) electro-pop nordijskog prizvuka i indie estetike…
FAKTOR 'RAZLIKOVNOSTI' OD OCA Najveći mogući, i glazbeni i fizički – da ne znamo čija je kćer, vjerojatno ne bismo nikad pogodili.
DOSAD OBJAVILA Par obećavajućih singlova i album 'The Constant' koji je dobio korektne kritike, ali nije prošao bogzna kako na tržištu…
DOMET Još je rano je reći – ni tata na početku karijere nije obećavao biti ovo što je danas, pa i za Coco itekako ima nade.

Tu ni približno nije kraj priči o slavnim potomcima slavnih. Zapravo je teško i naći jaku rock facu iznad 50. koja ima (zakonitu) djecu, a da se za te klince nije već čulo u glazbenom svijetu. Zanat svojih očeva su tako nastavili i sinovi Neila Finna (Crowded House) multiinstrumentalisti Liam i Elroy, od kojih je zasad uspješniji šest godina stariji Liam (Finn). Gitare se uhvatio i Natt Weller, sina Paula i njegove prve supruge Dee C. Lee, a bubnjeva Jason Bonham, sin Jona (Led Zeppelin) i čak nastupio s očevim bandom na rijetkom reunion nastupu, dok o iznimnoj karijeri Roseanne Cash (kćeri Johnnyja) ne treba posebno govoriti. Početkom 90-ih, američkim je top listama nakratko zavladao i jedan band sastavljen isključivo od slavnih potomaka – Wilson Phillips, u kojem su bile dvije kćeri Briana Wilsona (The Beach Boys), Carnie i Wendy Wilson, te Chyna Phillips, kći Johna i Michelle Phillips iz The Mamas & The Papas. Elijah Blue Allman je dijete Gregga Allmana i Cher, Shana Morrison starog Vana Morrisona, Chris Stills oca Stephena, NonaGaye Marvina, LalahHathaway Donnyja, a svi su se oni manje ili više uspješno okušali u obiteljskom biznisu. Od jedanaestero djece Boba Marleyja, nema tko se nije glazbeno očitovao, no sinovi Ziggy i Damian (Marley) dobacili su najdalje – Damian upravo kao dio supergrupe Superheavy. Jednog dalekog dana možda će trebati napisati i koju riječ o Vivi Katherine Wainwright Cohen, lani rođenoj kćeri gore spomenutog Rufusa i Lorce Cohen, mlađe sestre također spomenutog Adama i kćeri starog Leonarda. Rufus je inače gay i kćer je dobio u zasad nerazjašnjenom aranžmanu s Lorcom i svojim partnerom Jörnom Weisbrodtom. Uz takav pedigre (ne zaboravimo baku i djeda po ocu Loudona Wainwrighta III i Kate McGarrigle), mala će imati dobar start ako odluči posegnuti za mikrofonom ili gitarom, ali o tom potom.