SPEKTAKL U SVIBNJU

Finske metal zvijezde Nightwish u ljubljanskom Tivoliju

17.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih symphonic metal bendova današnjice, finski Nightwish u sklopu Imaginaerium European Tour 8. svibnja nastupit će u dvorani Tivoli u Ljubljani

Početak priče o Nightwishu datira još od ljeta 1996, kada je Tuomas Holopainen u finskom gradu Kiteeu odlučio stvoriti bend koji će spojiti atmosferično ozračje s akustičnom gitarom, klavirom, flautom, violinom i ženskim vokalima.

S prijateljem, gitaristom Emppuom Vuorinenom i pjevačicom Tarjom Turunen, s kojom je imao istog učitelja glazbe, snima demo na kojem je bila pjesma naziva 'Nightwish'. No koncepcija se brzo mijenja, jer Tuomas shvaća da je Tarjin glas presnažan za akustičnu glazbu pa 1997. godine u bend dolazi bubnjar Jukka Nevalainen. Akustična gitara zamijenjena je električnom, najprije je snimljen demo sa sedam pjesama, a zatim i album prvijenac 'Angels Fall First', koji je kombinirao heavy metal sa simfonijskim aranžmanima te imao i jak folk prizvuk.

Bend vrlo brzo postaje jako popularan u Finskoj pa Tuomas poziva basista Samija Vänsku s kojim je svirao u Nattvindens Gråt te krajem 1998. izlazi album Oceanborn (1998) koji postiže još veći uspjeh. U proljeće 1999. album izlazi na svjetskim tržištima i Nightwish postaje najznačajniji bend nadirućeg vala symphonic metala.

Popularnost pojačava singl 'Sleeping Sun', a još više nastup na finskom izboru za pjesmu Eurovizije 2000, gdje Nightwishovoj pjesmi 'Sleepwalker' publika dodjeljuje najveći broj glasova, no žiri misli drukčije i u Stockholm šalje Ninu Åström.

Treći album 'Wishmaster' izašao je sredinom 2000. i proveo je tri tjedna na prvom mjestu finske top ljestvice. Bend postaje sve popularniji i izvan granica, a slijedi i svjetska te europska turneja.

Proboj prema vrhu nastavljen je albumom 'Century Child' (2002) i novim basistom, Marcom Hietalom, a peti album 'Once' izašao je 2004. i postigao velik komercijalni uspjeh, prodavši se u milijun primjeraka.

No potom je uslijedio iznenadni odlazak Tarje Turunen. Na završnom je koncertu Once Upon A Toura, 21. listopada 2005. u Hartwall Areni u Helsinkiju, Tarji uručeno pismo kojim ju je ostatak benda obavijestio da nastavlja bez nje. Godinu i pol kasnije novi vokal postaje Anette Olzon, pjevačica švedskog Alyson Avenuea. U jesen 2007. godine izlazi šesti album 'Dark Passion Play', koji je s budžetom od pola milijuna eura postao najskuplji u povijesti finske glazbe. Ulaganje se vratilo, jer je s dva milijuna prodanih primjeraka postao najprodavaniji album Nightwisha i Nuclear Blasta, a uslijedila je i dvogodišnja turneja 'Dark Passion Play World Tour'.

Nakon više od četiri godine Nightwish objavljuje sedmi studijski album 'Imaginaerum' koji brzo postaje multiplatinast u Finskoj, a zlatni u Njemačkoj, Grčkoj, Švicarskoj, Slovačkoj, i koji će popratiti velika turneja, a u SAD-u je ušao na 27. mjesto Billboardove ljestvice, nadmašivši i 'Dark Passion Play', koji je bio na 84. mjestu. Uz turneju, album će popratiti film istog imena.

Karte su dostupne na svim prodajnim mjestima sustava Eventim.