SJEĆANJE NA POČETKE ROCKA

Danas je 'dan kad je umrla glazba'

03.02.2012 u 16:08

Bionic
Reading

Avionska nesreća koja se dogodila nešto prije jedan ujutro 3. veljače 1959. godine odnijela je živote trojice glazbenika: Buddyja Hollyja, Ritchieja Valensa i J. P. 'The Big Bopper' Richardsona. Njihova su imena nezaobilazna u kontekstu povijesti rock'n'rolla, a 3. veljače se često naziva 'danom kad je umrla glazba'

Buddy Holly (22)
Hitovi: 'That'll Be The Day', 'Rave On', 'Peggy Sue'
Buddy Holly je svojim bendom The Crickets navodno inspirirao ime Beatlesa.
J. P. Richardson, The Big Bopper (28)
Hit: Chantilly Lace
Pripisuju mu stvaranje izraza 'glazbeni video' jer je radio videospotove za svoje pjesme.
Ritchie Valens (17)
Hitovi: 'Donna', 'La Bamba', 'Come On Let's Go'
The Beach Boys, Carlos Santana i Los Lobos navodili su Valensa kao važan utjecaj.

Prije 53 godine na današnji dan tri putnika poginula su u avionu modela Beachcraft Bonanza koji se srušio osam kilometara od Mason Cityja u Iowi. Trojica glazbenika putovala su s koncerta u dvorani Surf Ballroom u Clear Lakeu i svi su u trenutku polijetanja aviona bili poznati. Nakon nesreće, postali su besmrtni.

Avionska nesreća koja se dogodila nešto prije jedan ujutro 3. veljače 1959. godine odnijela je život pilota, Rogera Petersona, i trojice glazbenika: Charlesa Hardina Holleyja, poznatijeg kao Buddy Holly (22), Ritchieja Valensa (17) i J. P. 'The Big Bopper' Richardsona (28).

Sva trojica putovala su u Fargo, u Sjevernu Dakotu, na sljedeći nastup u sklopu njihove turneje Winter Dance Party na kojoj je Buddy Holly namjeravao obnoviti lošu financijsku situaciju nakon raspada benda koji je osnovao, The Cricketsa. Turnejom Winter Dance Party trebali su obići 24 grada u samo tri tjedna i Buddy Holly je bio najvažniji headliner. Kao prateći bend pridružili su mu se Waylon Jennings i Tommy Allsup, a kao dodatno pojačanje došli su i Ritchie Valens, najveća glazbena senzacija i mlada nada, The Big Bopper i Dion and the Belmonts.

Svoj posljednji nastup na turneji odradili su u Surf Ballroomu u Clear Lakeu, Iowi. Zbog tehničkih problema iznajmljenog autobusa grupa glazbenika je u Surf Ballroom stigla malo više od sat vremena prije samog nastupa. Dvorana je bila ispunjena s oko 1.500 posjetitelja od kojih su mnogi vozili stotine kilometara po snijegu. Buddyju Hollyju je bilo dosta lošeg autobusa s pokvarenim grijanjem, pa je prije nastupa zamolio menadžera Carrolla Andersona da se raspita za iznajmljivanje aviona za sljedeće koncertno odredište – Moorhead u Minnesoti. Anderson je dobio pilota Rogera Petersona koji je pristao prebaciti Hollyja i još dvojicu putnika u Fargo, najbliži aerodrom Moorheadu.

The day the music died

The Big Bopper nije ni trebao biti u tom zrakoplovu. Kako ga je na posljednjem nastupu uhvatila gripa i visoka temperatura, odlučio je da se ne želi voziti u hladnom autobusu na sljedeće odredište, pa je zamijenio mjesto s Waylonom Jenningsom. I 17-godišnji Valens u avionu je završio zbog prehlade. Naime, ponudio je Tommyju Allsopu da bacaju kovanicu za mjesto. Ritchie je odabrao glavu i pobijedio. Godinama kasnije Tommy Alsup će otvoriti klub i nazvati ga Heads Up Saloon, u čast novčiću koji mu je spasio život.

Buddyja Hollyja često opisuju kao najutjecajnijeg glazbenika ranog perioda rock'n'rolla, a kao takvog su ga opisivali i John Lennon i Paul McCartney. Dan pogibije trojice glazbenika uglavnom se naziva Danom kad je umrla glazba nakon što je Don McLean ovjekovječio taj događaj hitom 'American Pie' iz 1972. McLean je rekao da je za smrt Buddyja Hollyja saznao dok je raznosio novine tog jutra 3. veljače 1959.

Naslovnice novine izvještavale su još danima o tragičnoj smrti 'rock'n'roll idola', a istraga je pokazala da su nesreću uzrokovali loši vremenski uvjeti i pogreška pilota koji nije bi naučen na te uvjete.

Premda mladi, sva trojica glazbenika kasnije su spominjani kao iznimni. Ritchie Valens bio je prvi koji je razbio predrasude o latino glazbenicima koje su do tad povezivali isključivo s mariachi glazbom. Njegov emotivan tekst pjesme o djevojci Donni pomogao je srušiti rasne i društvene barijere ne samo u njegovoj rodnoj Kaliforniji, nego i u cijeloj zemlji.

I Buddy Holly je pomogao u rušenju nekih stereotipa, konkretno onih da roker ne može istovremeno biti i vjernik. Poput svog suvremenika Elvisa Presleyja, i Holly je bio duboko religiozan i ostavio je neizbrisiv trag u povijesti rock'n'rolla.

Richardsonova 'Chantilly Lace' tada je bila već toliki hit da su je mogli proglasiti i himnom plesnih dvorana u kojima je trojac na toj turneji nastupao.