SVADBAS, 'JOŠ'

Zavodljivi indie pop album

03.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Novi studijski album Svadbasa čekali smo punih sedam godina, no čekanje se isplatilo. Dobili smo predivan album pun privlačne rock intime i zavodljivih pjesama koje komotno mogu stajati rame uz rame s aktualnim svjetskim indie hitovima

Da su Jura Ferina i Pavle Miholjević dobri glazbenici, skladatelji i producenti, poznato je već niz godina, no koliko je Ljubica Gurdulić dobra pjevačica, možda će tek nakon ovog albuma postati opće prihvaćena činjenica. Drugim riječima, koliko god je dobar novi album 'Još', toliko je dobra i Ljubica koja je svojim pjevanjem izgradila još bolji i još privlačniji Svadbas.

Njezin glas i njezine vokalne mogućnosti kao da su tek na ovom albumu došli do izražaja, te je njihove pjesme dodatno obogatila svojim glasom. Štoviše, prihvatila se po prvi put i pisanja pjesama, kojima se ne mogu pronaći zamjerke. Tako su 'Tvoja' i 'Glas u ušima' prekrasne male ženske himne koje će bez sumnje ženski dio publike jako zavoljeti.

I koliko god se može susresti naznaka Bon Ivera, The National, Fleet Foxesa, pa čak i Cocteau Twinsa na ovom albumu, toliko su Svadbas ostali dosljedni svojom karakterističnom glazbenom izrazu koji njeguju od samog početka. Oni su se svojim novim pjesmama i ovim albumom jednostavno uklopili u aktualnu svjetsku ponudu indie glazbe. Da imamo uigranu mašineriju glazbene industrije odnosno da nam glazbena industrija uopće funkcionira po principu globalne konkurentnosti, te da postoji neko tijelo na državnom nivou koje pomaže domaću glazbu i izvođače kod kojih postoji potencijal izvoznog proizvoda, Svadbas bi bio prvi na popisu. Ovako im ostaje svakodnevna borba s vjetrenjačama i glazbenim urednicima koji nemaju vlastitog stava i mišljenja već čekaju da im netko kaže što trebaju puštati. Ovo je dobar album i pjesme s njega treba ponuditi ljudima na slušanje! Uostalom, aktualni singl 'Daj' kojim su najavili izlazak ovog albuma već je postao hit.


Potpis videa ...
Jura i Pavle ponovo su uspjeli pogoditi s pjesmama koje su istovremeno gorde i intimne, pitke i kompleksne. Indie pop koji oni nude poziva na preispitivanje intimnog odnosa s okolinom, ali i na ples. I to na ples u kojem nije potrebna partnerica ili partner. Jedna takva je i predivna balada 'Crno bijelo' koju bi poželjeli u svom repertoaru i mnogi svjetski indie prvaci. Već spomenuti 'Glas u ušima' sjajno bi sjeo grupi Massive Attack, no nekako ipak više leži Svadbasu upravo zbog te jedinstvene pitkosti i melodioznosti kojom novi album jednostavno zrači.

'Još' doista zvuči zavodljivo iako to mnogi neće uvidjeti nakon prvog slušanja, ali će sigurno uočiti dodire, poglede i uzbuđenje slušajući sve češće ovaj prekrasan album. Bez sumnje, o njemu će se puno govoriti ove godine jer obiluje pjesmama koje zaslužuju pažnju i obožavanje većeg broja slušatelja, a ni ulazak među najbolje domaće albume 2012. godine nije nimalo upitan.

P. S. Album 'Još' izlazi 15. veljače.


Ocjena: 9/10
Izdavač: Menart