50 GODINA DOMAĆEG ROCKA

Najbolje obrade hrvatskih hitova

30.08.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Hrvatski rokeri ostavili su dubok trag na prostoru bivše države, a neki i puno šire. Nijedan svjetski poznat glazbenik, koliko se zna, nije obradio neku pjesmu domaćih rokera (ne računajući urbanu legendu da je zapravo Ivo Robić autor velikog hita Franka Sinatre 'Strangers in the night'), ali su zato susjedi opasno prionuli obradama. Neke od tih obrada zvuče doista impresivno. Neki tvrde - čak i bolje od originala. U povodu snimanja dokumentarnog filma o hrvatskom rocku 'Naši dani – priča o hrvatskom rocku', koji potpisuju Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija, prisjetili smo se najboljih

Yugoton & Kazik 'Czarno-bialy świat'

Poljska grupa Yugoton (kako se nekada zvala diskografska kuća Croatia records) svoju je karijeru izgradila na obradama grupa s prostora bivše Jugoslavije, s naglaskom na novi val. Ne treba spominjati da su velike zvijezde u Poljskoj.

Svi na pod 'Zlato'


Mlada beogradska grupa Svi na pod među svojim prvim hitovima imala je i odličnu obradu pjesme Srđana Sachera 'Zlato', koju su u Hrvatskoj izvodile Vještice, a beogradskim rokerima pomogla je da osvoje publiku.

Del Arno Band 'Treći svet'


Mnogi se slažu da je verzija poznate beogradske reggae grupe Del Arno Band čak i bolja od originala koji je 1984. stvorila grupa Haustor. Mnogi će tu tvrdnju smatrati bogohuljenjem, no prvo treba dobro poslušati ovu sjajnu obradu.

Eyesburn 'Šejn'


Haustor i Rundek našli su se i na repertoaru neprežaljene beogradske grupe Eyesburn koja više ne postoji, ali je ostavila iza sebe nekoliko odličnih albuma i ovu izvanserijsku obradu hita 'Šejn' grupe Haustor.

Zemlja gruva 'Zašto praviš slona od mene'


Dino Dvornik i dan danas u Beogradu ima kultni status i cijenjen je, kao i kod kuće, kao kum funka. Relativno nova beogradska grupa Zemlja gruva, koja baš njeguje specifičan funk groove, obradila je niz pjesama Dine Dvornika, među kojima i njegov prvi veliki hit, na originalan i odličan način.

Zoran Predin & Matija Dedić 'Jesen u meni'


Iako je Predin češće u Hrvatskoj nego u Sloveniji i posljednja je dva albuma snimio na hrvatskom jeziku, ovo je ipak obrada velikog hita Parnog valjka uz karakterističnu pratnju vrhunskog jazz pijanista Matije Dedića.

Novembar 'Mesto pod suncem'

Gorak Kostić Kosta nekada je živio u Zagrebu te svirao i pjevao u grupi Studeni studeni. I onda se jednog dana preselio u Niš i nastavio živjeti rock'n'roll s grupom Novembar s kojom je obradio veliki hit Renata Metessija i grupe Zvijezde, 'Mjesto pod suncem'. Štoviše, objavio je i album obrada ex yu punk hitova na kojem su se našle i obrade Prljavog kazališta, Azre, Termita, Patrole itd.

Popcycle 'Zaboravit ću sve'


Izuzetno cijenjeni beogradski roker Milan Glavaški, koji iza sebe ima vrlo uspješne grupe Eva Braun, RebelStar i Popcycle, s potonjom je odlučio obraditi veliki hit grupe Fit iz Rijeke, 'Zaboravit ću sve', koji se upravo ovih dana ponovo često vrti u eteru jer su se Riječani odlučili vratiti na scenu nakon punih 20 godina pauze. Izuzetno simpatična obrada.

Eva Braun 'Odvedi me iz ovog grada'


I ponovo kreativni roker Milan Glavaški koji se s grupom Eva Braun dohvatio starog hita grupe Film iz 1981. godine s debi albuma 'Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi'.

Yugoton & Pawel Kukiz 'O nic ne pytaj'


I za kraj ponovo proslavljeni poljski bend Yugoton koji se dohvatio i hita Parnog valjka 'Uhvati ritam'.