PRVI PUTA U HRVATSKOJ

Žestoki Dropkick Murphys napravili tulum za pamćenje

23.01.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Dugoočekivani koncert irsko-američkih celtic punk rokera Dropkick Murphys, benda poznatog po spektakularnim nastupima na kojima za publiku nema niti minute stajanja, na svom prvom gostovanju u Hrvatskoj potvrdio da s pravom nose titulu velike live atrakcije

Zahvaljujući specifičnom stilu, ubojitoj mješavini punk rocka s elementima irskog glazbenog nasljeđa, te angažiranim tekstovima (poznati su po podršci američkoj radničkoj klasi, a svoj su doprinos dali i kampanji Rock Against Bush, zagovarajući rušenje američkog predsjednika Georgea Busha) Dropkick Murphys su u 16 godina svoga postojanja na sceni stvorili vojsku odanih fanova širom svijeta. Stoga ne čudi da domaći obožavatelji koji godinama priželjkuju ovaj koncert nikako nisu željeli propustiti divlju punk rock feštu ovih eksplozivnih Amerikanaca irskog podrijetla koji još od debitantskog albuma iz 1998. 'Do Or Die' oduševljavaju svojim glazbenim stilom pa su karte bile razgrabljene tjednima unaprijed.

Zagreb je odabran za početak njihove turneje na kojem promoviraju aktualni album 'Going Out In Style' iz 2011., sedmi studijski u karijeri koji je na Billboard 200 debitirao na šestom mjestu odmah po izlasku. Premda se u nekim trenucima osjetio nedostatak vokala Ala Barra koji nažalost sinoć nije mogao nastupiti zbog bolesti, uigrana mašinerija DKM predvođena simpatičnim Kenom Caseyjem (bas gitara, vokal) svojim je beskompromisnim nastupom atmosferu u Tvornici dovela do usijanja.

Ken, inače veliki fan hokeja, u nekoliko puta je zahvalio sjajnoj publici, a nije zaboravio spomenuti ni kako ga se dojmila hokejaška utakmica između Medveščaka i Linza gdje su Dropkick Murphys bili posebni gosti.

'Prvi put smo u Hrvatskoj u ovih 16 godina, no sad nam je tek jasno zašto su vaši prijatelji koje smo sretali na koncertima uvijek govorili: 'Morate doći u Hrvatsku', rekao je Ken Casey oduševljen toplim prijamom zagrebačke publike.

U oko sat i pol vremena koliko je trajao koncert, Dropkick Murphys pošteno su oznojili čak i one u zadnjim redovima odsviravši neke od svojih hitova poput 'Cruel', 'Going Out In Style', 'Your Spirit's Alive', 'Johnny, I Hardly Knew Ya', 'Skinhead on the MBTA', 'Barroom Hero', 'The State of Massachusetts' i 'I'm Shipping Up to Boston', spomenimo neke dok su kao i uvijek izvodeći 'Kiss Me, I'm Shitfaced' pozvali cure iz publike da im se pridruže na pozornici.

Nije nedostajalo ni crowd surfinga, žestokog poganja, irskih zastava i prepoznatljivih DKM obilježja, a u jednom trenutku čak su se upalile i dvije baklje u Tvornici čemu se osiguranje nije nimalo razveselilo. Treba spomenuti i predgrupu Šank?! - zagrebački street punk/Oi bend čiji su članovi aktivni na sceni gotovo 10 godina koji su publiku zagrijavali za Dropkick Murphys.

Iako su bez sumnje velike zvijezde - njihove pjesme mogle čuti u čak tri filma nominirana za nagradu Oscar ('I'm Shipping Up to Boston', 'Barroom Hero' i 'The Warrior's Code') te i u video igri Guitar Hero, a čak im se i slavni Bruce Spreengsteen vrlo rado odazvao pozivu da snime zajedno stvar 'Peg o' My Heart' s albuma 'Going Out In Style' – DKM osvajaju na prvu loptu svojim friendly stavom običnih dečkiju iz susjedstva što se i sinoć moglo osjetiti u Tvornici. Sudeći po viđenom, vjerujemo kako će se Dropkick Murhys još koji put vratiti u Hrvatsku.