Gušti

'Naša stvar'

24.01.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Prekaljeni slovenski roker Miha Guštin objavio je drugi samostalni album kojim se predstavio kao vrhunski skladatelj pop glazbe. Da živi u Hrvatskoj i da ga mediji tretiraju kao neke druge domaće pop izvođače, pjesme s albuma 'Naša stvar' bili bi veliki hitovi

Nije Miha kriv što se preziva Guštin, a nadimak mu je Gušti. Naime, na njegovu žalost i štetu, Gušti je u Hrvatskoj još uvijek podsjetnik na Trio Gušt ili Gušti koji su na domaćoj sceni aktivni od početka 80-ih i sinonim su za narodne veselice. Međutim, Guštin s takvom vrstom veselica nema ama baš ništa zajedničko. Naprotiv!

Guštin je na sceni prisutan još od 1995. otkada se našao u grupi Big Foot Mama s kojom je objavio četiri studijska albuma i ostavio dubok trag na slovenskoj rock sceni. Godine 2002. objavljuje prvi samostalni album 'Dolce Vita' na kojem mu gostuje niz pjevačica i pjevača među kojima i Anđa Marić te Bajaga. Potom je još jednom potvrdio svoj talent i izbacio nemali broj hitova kroz projekt Gušti in Polona da bi aktualni album 'Naša stvar' zapravo postao njegov prvi pravi samostalni album. No i to samostalan treba uzeti s rezervom s obzirom na to da je sve pjesme otpjevala Ema Gagro s Maloga Lošinja, a za aranžmane i produkciju pobrinuo se i odlično posložio njegov dugogodišnji suradnik Zmago Šmon – Zed

Pripremajući ulazak na hrvatsko tržište (s obzirom na to da je cijeli album na hrvatskom jeziku), Guštin je izbacio već tri singla ('Sjene', 'Igra' i 'Hoću, neću') i dao do znanja da je tu, da se tek sprema ozbiljno zakoračiti na hrvatsku pop rock scenu i da se ne šali. I doista. 'Naša stvar' je ozbiljan pop album kakav nedostaje na domaćoj pop rock sceni. On se čak poigrao i disco ritmovima i ponudio vrlo plesan pop album kakav se rijetko susreće na ovim prostorima. Pitki euro pop kojem je teško pronaći neku veću manu. Štoviše, mnogi bi domaći glazbenici mogli štošta naučiti slušajući ovaj album s kojeg odmah u uši upada moderna produkcija. Istovremeno, neke bi pjevačice i pjevači mogli u Guštinu pronaći odličnog skladatelja za svoje buduće hitove. Najveća je mana albuma možda prevelika jednoličnost tih 11 pjesama koje lagano prelaze u dosadu. Ali onu slabo primjetnu dosadu koja vas ne tjera da ugasite muziku, već jednostavno više ne obraćate na nju pažnju.

Svakako valja spomenuti odličnu Emu Gagro koja se svojim sudjelovanjem na ovom albumu ozbiljno nametnula kao odlična nova pjevačica za koju će se još sigurno jako puno čuti. Ako ne zbog ovog albuma, onda sigurno u nastavku njezine pjevačke karijere. No kako mi ipak živimo u zemlji Hrvatskoj gdje pjesme ne postaju hitovi zato što ih publika želi već zato što ih netko pušta iz sata u sat na mnogobrojnim domaćim radiopostajama pa ih, htjeli ili ne, prihvaćamo kao hitove, tako će i Guštin teško probiti tu besmislenu blokadu raznolike glazbene ponude i razbiti monopol na, i bogu i vragu dosadnim jednim te istim domaćim pjesmama i izvođačima, koje puštaju glazbeni urednici nedovoljno informirani i dovoljno odlučni da sami preslušaju neki album i zaključe da je nešto dobro i zaslužuje češću prisutnost u eteru. Ili barem da nas informiraju da je objavljen neki novi album.

Ukratko, 'Naša stvar' Mihe Guština odličan je pop album koji možda i zaživi u hrvatskom eteru. U slovenskom hoće, jer i hrvatska pop glazba ima odličnu prođu u Sloveniji pa je i potez slovenskog glazbenika da napravi album na hrvatskom vrlo mudar, a možda i profitabilan potez. Koliko je to dobro možete i sami provjeriti u utorak, 31. siječnja u Tvornici kulture gdje će Gušti promovirati novi album, a pridružit će im se i Dino Šaran i Đani Pervan iz grupe Letu štuke što također govori da nije u pitanju prolazni hir i izlet u nepoznato, već ozbiljan album koji ima svoje vrlo pozitivne strane cijenjene i od njegovih kolega sa scene.

Ocjena: 8/10
Izdavač: Dancing Bear