MEGAIMPERATOR U AQUARIUSU

Rambo na solarni pogon razgrnuo jarunske oblake

03.12.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Petstotinjak pokislih Zagrepčana sinoć je u klubu Aquarius napunilo baterije solarnom energijom koju je uz pomoć Mutant Jazz Quarteta isijavao najveći balkanski šoumen, po novom intergalaktički megaimperator i ekološki guru, Antonije Pušić aka Rambo Amadeu

'Rambo care, kupi nam cigare!' E, neće moći. Svjetski megacar, koji se u međuvremenu unaprijedio u intergalaktičkog megaimperatora, na posljednjem albumu 'Hipišizik metafizik' konačno je odlučio više ne biti, kako sam kaže, dežurna budala. Posljednji čin evolucije iz humorističnog promatrača regionalne svakodnevnice u cinika umornog od ljigave balkanske verzije tranzicije ipak nije protekao bez nužne doze zdrave zajebancije.

Svjedočilo mu je petstotinjak pokislih posjetitelja koji su se u utorak navečer dovukli do Aquariusa, te uživali u dvosatnoj Rambovoj predblagdanskoj fešti, sastavljenoj po već puno puta viđenom receptu – red aktualnog materijala, red šale, red do neprepoznatljivosti prearanžiranih hitova, red sprdanja s 'urbanom' glazbom, a sve to umotano u vrhunsku jazz improvizaciju koja s godinama, istini za volju, sve više prerasta u rutinu.

Za nju je odgovoran Mutant Jazz Quartet, pojačan puhačkom sekcijom i novim basistom Miroslavom Tovircem ('Iz plemena Tetovirci, koji su promijenili prezime kad je Marija Terezija zabranila tetoviranje u njihovom selu', objasnio je Rambo), koji se u bendu odlično snašao kao v.d. Vlade Čukića, nedavno ozlijeđenog u prometnoj nesreći.

Čini se da je treniranje po uglednim svjetskim jazz festivalima, gdje su Rambu nalijepili etiketu 'balkanskog Franka Zappe', ostavilo pozitivan dojam i na bend, koji zvuči uigranije, a opet kabaretskije od ljetošnjeg nastupa na Rokaj festu.

Na svoje su došli i oni koji više od svirke cijene Rambov humor, koji je sinoć obuhvatio pregršt tema – od kićenja gradova novogodišnjim ukrasima kao borbe sustava protiv samoubojstava i depresije, preko aluzija na globalnu financijsku krizu, 'ekološke NGO hohštaplere' i zla balkanskog kapitalizma u desetominutnom reggae medleyju, do klimakteričnog rave partyja na kojemu je Rambo pozvao na stage nekoliko djevojaka iz prvih redova i ponudio im mogućnost da se proslave plešući ('Kakav Veliki brat, kakva Operacija Trijumf?!').

Ukratko, po sistemu 'jedno te isto te isto te jedno', Rambo je odradio još jednu kvalitetnu 'tezgu', koja je razgrnula kišne oblake iznad jarunskog jezera i pretvorila ih u maglu. No, na što će voziti solarni Rambomobil kad se spusti gusta magla? Ili, preciznije, može li prijestol megaimperatora odoljeti rutini i godinama koje ga polako sustižu? Vrijeme će pokazati, a za početak, u duhu financijske krize, nećemo ga više žicati cigare, već pljeskavice iz solarne pečenjarnice...