PEARL JAM

'Ten' (reizdanje)

09.04.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Reizdanje debitantskog albuma Pearl Jama u četiri različite verzije predstavlja pravu poslasticu za sve njihove obožavatelje, no istodobno i najuvjerljivije moguće objašnjenje onima koji to nisu zbog čega je ovaj bend i danas, 18 godina kasnije, u samom vrhu svjetske rock scene

Originalno izdanje ovog albuma objavljeno je 1991. i prodano u - za debitantsko ostvarenje - nevjerojatnih 12 milijuna primjeraka. Rođeni iz grungea u Seattleu, na temeljima rocka, ali i punk energije, Eddie Vedder i društvo stvorili su pokret okrenuvši leđa uhodanim stazama korporacijskog diskografskog mehanizma. Godinama su svjesno ignorirali uobičajene načine promocije benda, primjerice snimanje video spotova, te se oslanjali isključivo na snagu svojih koncertnih nastupa.

Na glasu su ostali kao jedna od najutjecajnijih rock grupa 90-ih kod koje se nakon punih 18 godina ne osjeća ni zamor ni ikakav gubitak energije ili inspiracije.

Dosad su objavili osam studijskih albuma, dvije kompilacije i četiri live albuma, kao i par stotina bootlega koje su sami snimali na svojim koncertima diljem svijeta. Zahvaljujući svojoj beskompromisnosti, sirovom rock zvuku koji ih je proslavio, kao i specifičnom pristupu glazbenom biznisu i samom glazbenom izrazu, Pearl Jam su u svojoj karijeri prodali preko 70 milijuna svojih albuma diljem svijeta, od čega čak 35 milijuna samo u SAD-u.

Pearl Jam su dokaz da rock nije mrtav, a reizdanje njihovog debitantskog albuma samo je jedan mali, ali važan podsjetnik na činjenicu tko su oni i kakvi su bili u početku.

Zanimljivo je da je reizdanje objavljeno u čak četiri verzije. 'Collectors Edition – Superdeluxe', 'Deluxe Edition', 'Legacy Edition' i 'LP' - originalni album, remiksirana te remasterirana verzija producenta Brendana O'Briena. Dakako, svako izdanje ima i svojih posebnih dodataka koji puno znače njihovim poklonicima, pa se tako među ova četiri izdanja nalaze i bonus pjesme i DVD s jednim nikad prije objavljenim nastupom Pearl Jama, koncertne i demo snimke, a oni najvatreniji fanovi potražit će i izdanje sa sve četiri verzije albuma na vinilu.

Želite li ponovno preživjeti eru zdravog rock zvuka, moćnog Vedderovog glasa i odličnih rock pjesama od kojih su 'Alive', 'Jeremy' ili 'Black' već ušle u antologiju rocka 20. stoljeća, nećete pogriješiti kupite li reizdanje ovog albuma.