NOVA SCENA

Godina sjajnih debitanata i samozatajnih izdanja

06.01.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Ruiz, October Light, Kimiko, How Convinient, Storms, Kiper, Nikki Louder, Can't Fake Nature, Luft, Sara Renar, Mila, Doopli, God.Name, Golem, kompilacije 'Indie United', 'Generacija 2011', povratnički EP Saše Novaka 'Once apon a time I was a rock'n'roll star' samo su dio odličnih novih imena i izdanja koja, sudeći po nezainteresiranosti medija, nećete puno slušati na radiju ili čitati o njima u novinama. Pokušali smo vam predstaviti barem neke od njih

Više nego teška ekonomska situacija zaustavila je niz domaćih izvođača u njihovim željenim koncertnim i promotivnim aktivnostima, no još je teže za one čije vrijeme tek dolazi i čiji debitantski albumi i njihova glazba jednostavno nemaju šanse doprijeti do šire publike. Nažalost, nije samo ekonomsko stanje u zemlji krivo za tu činjenicu. Krivi su i urednici radiopostaja i uređivačka politika medija u zemlji koji novim izvođačima ne daju gotovo nikakve šanse da se pokažu i dokažu dok se ne dokažu i pokažu. Apsurdno i bizarno, ali upravo tako. I dalje ostaje internet kao najprihvatljiviji i najpopularniji medij za samopromociju iako bespuća digitalnog svemira stavljaju nove izvođače u ocean sličnih izvođača iz cijelog svijeta u kojem debitanti potonu tek što su se i našli u tom istom oceanu.

Svake godine se u Hrvatskoj pojavi barem dvadesetak debitanata čija ljubav prema glazbi pomuti razum pa misle da će uspjeti nešto napraviti s glazbenom karijerom i lako dospjeti u medije čim se čuje za njihovu glazbu koju su tako žarko stvarali i beskrajno se unijeli u realizaciju debi albuma. Takvo što dogodi se samo nekolicini, i to ne slučajno, već mukotrpnim radom menadžera (ili samih izvođača) koji svakodnevno obijaju brave i na koljenima mole glazbene urednike da puste njihov novi singl ili prikažu spot. Ponekad oni sami ili njihove diskografske kuće i plate koliko je potrebno da se to dogodi.

Kako god teško bilo, zahvaljujući ponajprije entuzijazmu tih istih glazbenika, scena se prirodnom selekcijom osvježava iz godine u godine nudeći čitav niz izvođača i još više glazbenih stilova koji sa sobom donose. Za mnoge od njih možda nikada nećete ni čuti dok će neki, bez sumnje, isplivati na površinu i natjerati vas da se i za pet godina prisjetite kako ste ih prvi puta čuli 2011. godine. Među njima je sigurno i grupa October Light iz Čakovca koja je krajem studenog objavila svoj debi album 'Start'. Svojom jedinstvenom mješavinom ska punk rocka s odličnom bras sekcijom, koja njihovim pjesmama daje fenomenalan groove, otvorili su velika vrata svog ulaska na scenu i podsjetili na odličan bend iz 80-ih Haircut One Hundred, ali daleko svježiji i nabrijaniji. Iznenađenje je tim veće što postoje već punih šest godina, ali su prvenstveno poznati mladim katolicima, jer su gotovo svi njihovi tekstovi posvećeni Bogu. Pjevaju na engleskom i hrvatskom. Odličan spot za prvi singl 'Croatia'.


Isključivo u digitalnom formatu, ali kao free download, tijekom godine je mala nezavisna etiketa Osa Media iz Labina, koju drže dečki iz grupe Orange Strips, objavila vrlo zanimljivu kompilaciju 'Indie United'. Riječ je o bendovima slična glazbenog usmjerenja iz Hrvatske, mađarske, Srbije, BiH itd. Tako se među 15 izvođača našla i fenomenalna mađarska grupa Amber Smith, kao i novi hrvatski elektroničari Hemendex, vrhunska reperica Diyala, Kimiko, Supernbrands, The Tide, Spachesh!t, Soul Display, In-The-Go, Icarus Down, The Trousers, Embassy 516, The Mothership Orchestra, Hangmas i, naravno, The Orange Strips. Kompilacija vrijedna vaše pažnje, a možete je skinuti s neta za badava.

Mlada, ali vrlo agilna i poduzetna diskografska kuća iz Zagreba Geenger Records, postala je rasadnik novih izvođača pa se tako na njihovoj listi ovogodišnjih albuma našla sva sila debitanata. Ne baš u pravom smislu debitanata, ali Ruiz su tako za Geenger objavili prvo fenomenalan EP 'Draw the line never a square', a potom još bolji album 'Ruiz Radio Revolution'. Bez sumnje, jedan od najboljih albuma 2011. godine. Tražite omiljene radijske urednike da vam puste njihov singl 'Let's Make A Sound' koji je baš ovih dana zasjeo na prvo mjesto Top 20 Indie Chart Radija 101, i to ispred grupa kao što su The Black Keys i Fleet Foxes. Geenger je ove godine objavio i fenomenalan debi album grupe Kimiko 'From Our Room To Yours'. Downtempo elektronika prošarana gitarama, nježnim pjevanjem i kompleksnim pjesama koje dokazuju koliko je bend autorski zreo. Da ne bi bilo zabune, ulaze u uho bez problema. Hemendex su također djeca Geengera i nove nade domaće elektronike koji se furaju na techno pop 80-ih iako ne baš na najbolji način, ali za pozdraviti. Njihov debi album 'Reset 2' mogao bi se tu i tamo pojaviti među top 10 ovogodišnjih albuma. Geenger nam je ove godine još poklonio prve albume grupa Storms, Kiper, Nikki Louder.


Vjerujući sve manje diskografskim kućama i njihovoj svrsi, sve se više bendova odlučuje na izdanje koje nude na svojim web stranicama kao free download. Među takvim je i odličan zagrebački How Convinient. Izuzetno maštovita elektronika i album vrijedan pažnje. Izdanje zapravo pripada net etiketi Home Made Alectronica, ali možete ga pronaći i na njihovim web stranicama. Can't Fake Nature, također iz Zagreba, odlučio se na EP pod utjecajem njima omiljenih grupa kao što su Sigur Ros, Earth Isis, Mogwai i rezultata njihovog viđenja post rocka je iznad svih očekivanja. Jako dobar EP. The Bonebomb su bend koji kao da je upravo izašao iz radionice Blue Note Recordsa nudeći svjež pristup nu jazzu uz finu primjesu soula i r'n'b-a, što nije ni čudo s obzirom na to da je riječ o sedam iskusnih glazbenika koji su iskustvo stjecali u grupama Meritas, Prljavo kazalište, Bilk, Detour, uz Josipu Lisac itd. EP je objavio Ante Perković za svoju kućnu etiketu Ćato Records. Za vlastitu etiketu OHHO, sa sjedištem u Offenbachu, gdje se nalazi već punih 20 godina, povratnički je EP objavio i nekadašnji gitarist grupe Psihomodo Pop Saša Novak pod simboličnim nazivom 'Once apon a time I was a rock'n'roll star'. Vrlo zanimljivo izdanje koje će mnoge ugodno razveseliti i podsjetiti na sjajnog glazbenika koji je gradio temelje Psihomodo popa.


Aquarius Records objavio je debi album grupe Lotus koja je na tragu grupe Nola mnogima zapela za uši pa će im njihov album ispunjen simpatičnim akustičnim pop pjesmama omogućiti sve češću prisutnost u domaćem eteru. Aquarius i dalje traga za svježom krvi čemu svjedoči i kompilacija 'Generacija 2011.', na kojoj se između par već etabliranih, našlo i par novih imena kao što su odlični i perspektivni Luft, sjajna Sara Renar od koje se može još jako puno očekivati, vrlo dobra Mila, Doopli, God.Name te Golem. Debitanti koji su nas sredinom godine oduševili obradom pjesme 'Milion' grupe Boa i koji su krajem ove godine objavili debi album 'Trokut'. Riječ je o jednom od najboljih ovogodišnjih diskografskih ostvarenja što nije ni čudo, jer su bend stvarali producenti i vrhunski glazbenici Krešimir Tomec, Marco Grabber uz jedinstvenog Ivana Jurića - Yurija iz grupe ST!llness. S obzirom na kvalitetu albuma i njegovu angažiranu društvenu tematiku, kao i odličnu mješavinu duba i drum'n'bass s nabrijanim gitarama i žestokim ritmovima, nema sumnje da će obilježiti 2012. godinu. Uz sve nabrojano, tu je i debi album Anđela Jurkasa 'Soundtrack života' objavljen zajedno uz knjigu istoimena naziva i na kojem je Jurkas pokazao zavidno poznavanje formule stvaranje odličnih pjesama oprobavajući se u svim poznatim i manje poznatim glazbenim stilovima. U svakom slučaju, izuzetno zanimljivo ostvarenje.


Valjalo bi svakako spomenuti i debi album koji kasni punih 30 godina. Riječ je duplom albumu grupe Trotakt projekt 'R.I.P', koji sadrži nikad objavljen album 'Blago tonirano' spreman za objavljivanje još davne 1981., kao i album s njihovim singlovima nastalim od 1983. do 1989. godine. Izuzetno kreativna grupa glazbenika iz Metkovića predvođena Juricom Popovićem i Matijom Vujicom koja su u prvim danima svojih prvih nastupa jednostavno oborili publiku s nogu svojim pjesmama, svojim zvukom i svojim cjelokupnim imidžom. Skoro deset godina od nastanka, Jurica i Matija odustaju od debi albuma i uzaludnog traganja za izdavačem, te osnivaju grupu Gracija. Ovo duplo izdanje (u izdanju Croatie Records) uz koji ide i DVD (sa snimkom njihova nastupa 1982. u SC-u te nizom spotova iz tog vremena), izuzetno je vrijedno izdanje koje zaslužuje vašu pažnju.

Nažalost, svi nabrojani izvođači i njihovi albumu, EP-evi, samizdati i digitalni zapisi, samo su mali dio kreativnih glazbenika i njihovih glazbenih ostvarenja koji su se ove godine pojavili na tržištu. Točnije, ne na tržištu već pred vama u raznim formatima, a na vama je da ih tek otkrijete i uživate u njima. Nadajmo se da će ih otkriti i urednici radiopostaja i ostalih medija. Kako u Hrvatskoj tako i izvan nje.