TRIP- HOP BAJKA IZ MANCHESTERA

Lamb začarao Zagreb

03.12.2011 u 02:33

Bionic
Reading

Nakon osmogodišnje stanke i slikovito rečeno pospremanja ovčjeg krzna na policu, manchesterski duo Lamb prekinuo je kreativnu stanku izdavši novi album promovirajući ga na svjetskoj turneji. Na svjetskom proputovanju Lambovci su stali u Zagrebu i oduševili mali ali značajan broj posjetitelja Tvornice kulture

U vrijeme kad su oči glazbenog svijeta bile uperene u Bristol i tamošnje nove glazbene ikone Massive Attack i Portishead, u Manchesteru je s radom počeo bend koji se stilski naslanjao na trip-hop spomenutih bendova, no svojim se hrabrim a nerijetko i avangardnim glazbenim dosjetkama Lamb vrlo brzo izdvojio kao jedan od najoriginalnijih britanskih glazbenih proizvoda druge polovice devedesetih.


Nastao u gradu u kojem su u to vrijeme bujali drum 'n' bass i breakbeat, Lamb je u svoj glazbeni opus vješto ukomponirao svoja različita glazbena zaleđa. Stapanjem duboke i tamno obojene produkcije Andyja Barlowa i senzibilnog, pomalo čeznutljivog vokala Lou Rhodes dobivate spoj dviju različitih persona i vanserijsko glazbeno ostvarenje satkano od najfinije Merino vune.

Najnoviji studijski album jednostavnog naziva '' možda je na svjetskoj glazbenoj sceni ostao nezapažen u bespućima sličnih, ali nikako i kvalitetnijih uradaka s elektronskom notom, no riječ je o do sada najsigurnije utabanom žanrovski definiranom djelu Lambovaca, zvukovno nešto lakšem od svojih prethodnika. Kada govorimo o Lambu, ipak je riječ o bendu koji još bolje zvuči uživo, što su se jučer imali priliku uvjeriti svi posjetitelji zagrebačke Tvornice.

 

Upravo se repertoar s posljednjeg albuma protegnuo jučerašnjim nastupom. Set lista koncerta koncipirana na način da je prvo odsvirano i više nego pošteno zagrijavanje s laganijom i emotivno ispunjenom sredinom, nakon čega je uslijedila gitarska eksplozija u rock maniri sa poštenim bisom kao šećer na kraju jednoipolsatnog zvučnog i vizualnog doživljaja. Melodijski kontinuitet pružio je Lambovcima priliku da na vrlo zanimljiv način povežu nove glazbene uspješnice i stare poznate hitove kojima su stvorili svoj i više nego značajan glazbeni potpis.
Koliko je hrvatska publika željno iščekivala nastup trip hop velikana, govori činjenica da su svaki izvedeni glazbeni broj dočekali s ovacijama i u plesnom raspoloženju. Sinergija između publike i izvođača doživjela je svoj puni procvat. Lou Rhodes i Andy Barlow nisu mogli sakriti jednako veliko oduševljenje reakcijama publike. Scenski diskretna i plaha Lou nekoliko se puta tijekom nastupa zahvaljivala na hrvatskom, dok je Barlow pred kraj koncerta iskreno izjavio da je zagrebački koncert, kao i publika, daleko najbolji na njihovoj svjetskoj turneji, te u znak zahvale nekoliko puta prisutne osobe u prvim redovima počastio s nekoliko bubnjarskih palica. Da je uistinu riječ o najobičnijim osobama s impresivnim glazbenim talentom govori činjenica da je Lamb sve prisutne nakon koncerta pozvao na kratko upoznavanje, začinivši i ovako začinjenu večer.