ZVIJEZDA KOJA NE TAMNI

Prije 20 godina otišao je legendarni Freddie Mercury

24.11.2011 u 15:53

Bionic
Reading

Na današnji dan, 24. studenoga 1991. godine, svijet je ostao bez velikog Freddieja Mercuryja, pjevača i tekstopisca te frontmena legendarne grupe Queen

Samo 24 sata prije kobnog odlaska, glazbena legenda potvrdila je nagađanja da boluje od AIDS-a. 'Zbog velikog pritiska medija posljednja dva tjedna, odlučio sam potvrditi da sam HIV pozitivan i da bolujem od AIDS-a', izjavio je tom prilikom Freddie Mercury. Već sutradan iz glazbene zvijezde pretočio se u legendu veću od života.

Bohemian Rhapsody


Freddie Mercury je rođen 1946. godine kao Farrokh Bulsara u državi Zanzibar, koja 1964. godine postaje dio Tanzanije. Domovina mu se posthumno odužila dodijelivši mu 'nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svijet i postigla jako puno'.

We are the Champions


U Veliku Britaniju je došao sa 18 godina. Nekoliko godina kasnije upoznao je Rogera Taylora i Briana Maya te je 1970. godine, dolaskom Johna Deacona, stvoren jedan od najvećih sastava svih vremena – Queen

Killer Queen


S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, Freddie je bio jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, oduševljavajući koncertnim izvedbama. Danas, dvadeset godina nakon smrti, smatra se jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

Barcelona


Freddie i Queen stvorili su veliki broj svevremenih hitova, istaknimo tek poneke: 'Bohemian Rhapsody', 'We are the Champions', 'I Want to Break Free', 'Radio Ga Ga', 'We Will Rock You', 'Killer Queen', 'Somebody to Love'. Duetom s Montserrat Caballé, pjesmom 'Barcelona' posmrtno je 'otvorio' 1992. godine Olimpijske igre u Barceloni.

The Show Must Go On