DANIEL MAJCEN

Hrvatski profesor klarineta postao zvijezda MTV-a

16.11.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Iako većina hrvatskih pjevača sanja o inozemnoj karijeri, rijetki su oni koji taj san i ostvare. To je pak pošlo za rukom mladom profesoru glazbe iz Varaždina Danijelu Majcenu, koji je preko noći poharao MTV

Pjesma 'Safe' Danijela Majcena postala je pravi hit, a debi na MTV-u hrvatskog profesora klarineta odmah je privukao i renomirana svjetska imena iz svijeta glazbe koja su surađivala sa zvijezdama poput Lady Gage, Babyfacea, Beyonce, Whitney Houston, Britney Spears, Michaela Jacksona…

Čitava ova priča o glazbenom uspjehu doista je neobična. Jedan profesor klarineta postao je zvijezda MTV-a, jedan modni fotograf postao je režiser glazbenog spota, a pjesma 'Safe' koja ih je spojila 'dijete' je društvenih mreža.

'Sasvim slučajno sam zapazio demo koji je DJ Saša Fišter objavio na Twitteru. Čim sam rekao da mi je ta stvar kul, Saša mi je predložio da osmislim vokalnu dionicu i tekst. Nakon 15 minuta za računalom počeo sam snimati demo, a ubrzo nakon toga otišao sam u studio i snimio vokale', priča nam Danijel Majcen.

Na pjesmi 'Safe', koja je nedavno kao new entry ušla na MTV-jevu ljestvicu Top 20, radio je i Patrick Flo Macheck koji je remiksirao i singl 'Alejandro' Lady Gage te je radio s poznatim svjetskim imenima kao što su Babyface, Russell Simmons, Mary J. Blige, Vanilla Ice, Jagged Edge, Bobby Brown, Missy Elliott itd.

'Pjesma 'Safe' je pet tjedana bila new entry na MTV Top 20. Trenutno radimo još nekoliko remikseva za različita tržišta. Želju da napravi remiks singla 'Safe' izrazio je i glazbenik iz Švedske, Magnum Coltrane Price, koji je surađivao sa Janet Jackson, Mary J. Blidge i mnogim drugim velikim glazbenim imenima. On će otpjevati i vokale na jednoj od demo verzija pjesme radnog naslova 'It's time'', kaže Daniel Majcen.

Modni fotograf u ulozi režisera spota

Proboju na MTV-jevu ljestvicu Top 20 zasigurno je doprinio i dobro ugođen glazbeno-fotografski spoj. Naime, ulogu režisera spota za pjesmu 'Safe' preuzeo je vodeći hrvatski modni fotograf Marko Grubišić. Sudeći po uspjehu na MTV-u, za Grubišićev prvi spot bez pretjerivanja se može reći – 'prvo pa muško'.

'Čim mi je Danijel pustio demo verziju pjesme 'Safe', rekao sam da želim raditi video spot i on mi je s povjerenjem prepustio cijeli koncept. Na projektu sam okupio svoju stalnu ekipu - Sašu Jokovića, Felicitu Glavaš za stajling i Kseniju Vrbanić iz Xenia designa koja je dizajnirala haljinu za glavnu aktericu Martinu Matković. Dugo smo radili na pripremi čekajući odgovarajuće vremenske uvjete za snimanje. Krenuli smo s idejom filma noir i crno-bijelih fotografija Helmuta Newtona te smo cijeli taj feeling provukli kroz čitav spot u kojemu smo spojili modnu fotografiju, glazbu i video', rekao je za tportal Marko Grubišić, modni fotograf i režiser spota koji je postao new entry na MTV Top 20 te new entry na nacionalnoj top listi u Srbiji.

Danijel Majcen prošle je godine osvojio i publiku u susjednoj Sloveniji pjesmom 'Tikkun Olam' koja je nastala u suradnji sa slovenskim reperom Genom Zenellijem. Produkciju su radili inženjeri iz studija Pros u Los Angelesu, nominirani za Grammy, koji su surađivali s Beyonce, Whitney Houston, Britney Spears, Michaelom Jacksonom i drugima.

'Daljnji planovi su mi izdavanje albuma 'The Book Pt. 1'. Hrvatski album je također završen, no trenutno stoji u ladici jer smo, s obzirom na moj specifični vokal i moderniji zvuk, u Oziris agenciji zaključili da neke pjesme bolje zvuče na engleskom te smo sve preusmjerili na vanjsko tržište', kaže Majcen. Dodaje da mu ulazak na MTV top listu znači mnogo jer, kako kaže, na većini domaćih radio postaja vlada monopol, zbog čega se noviji izvođače ne vrte.

Daniel Majcen: Safe