LEGENDARNI PRODUCENT

Steve Albini producirao album hrvatskog noise rock benda Joe 4

13.11.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Slavni producent, koji je producirao albume grupa Nirvana, Pixies, Manic Street Preachers, PJ Harvey, The Jesus Lizard itd., te nekadašnji član kultnih grupa Big Black, Rapeman i Shellac, prihvatio se producentskog posla, te snimio album hrvatskoj noise grupi Joe 4.

Je li zato što noise trio Joe 4 obožava grupe Shipping News, The Jesus Lizard, Rapeman, Shellac, Tar, Young Widows, od kojih su čak dvije u kojima je svirao i Steve Albini, je li to zato što su bili uporni ili jednostavno zato što se Albiniju svidjela njihova muzika, nije poznato, no Joe 4 uhvatio je boga za bradu, a hrvatska dobila bend čiji album je producirao jedan od najvažnijih i najcjenjenijih producenata indie glazbe na svijetu. Nakon dva EP-a, noise rock grupa Joe 4, koju čini trojka u sastavu Damir Šimunović – Šipac (bubnjevi, vokal), Antonio Zavada (bas, vokal) i Josip Kudumija (gitara, vokal), stigli su i do prvog albuma, ali i do slavnog producenta. Tijekom europske turneje, na kojoj su bili ovog ljeta, upoznali su talijanske rokere iz grupe Kash koji, usput, imaju i studio Oxygen u koji je baš ovu jesen trebao stići Albini kako bi producirao album spomenute talijanske grupe. Dogovor sa Albinijem je pao za tren oka i Albini je pristao produžiti svoj boravak u Verzuoli, gdje se nalazi studio Oxygene te se prihvatiti produkcije albuma grupe Joe 4.

Snimanje i druženje sa Albinijem se dogodilo početkom studenog, a evo što o tih par dana kažu dečki iz grupe Joe 4: 'Već u startu se moglo primijetiti da je Steve Albini vrhunski profesionalac. U Italiju je donio mikrofone za bubnjeve koje je sam izradio. U studiju se ponašao opušteno (kao kod kuće, iako studio nije njegov) i odmah je dao do znanja ponašanjem tko je tu šef. Razgovara s ljudima jednostavno, odrješito, ali ne i bezobrazno, nego krajnje pojednostavljeno (s obzirom na to da je koncentriran isključivo na posao). Čovjek s njim može razgovarati o bilo čemu i pritom nije nimalo neugodan. Očekivali smo da je isključiva osoba. Ali to je bio samo u pitanju toga da tamo nije došao zbog zabave nego odraditi posao. Glavnu zabavu su mu predstavljali zajednički ručci i večere na kojima je uživao u talijanskoj tjestenini i sirevima; alkohol ne konzumira jer je rekao da je š… kad popije. Vrhunski posao. I odradio ga je. Snimiti bučni bend s materijalom od 10 pjesama, za dva dana i treći dan sve smiksati, a to odraditi sjajno može samo vrhunski stručnjak s velikim iskustvom. I naravno da je sve, baš sve odrađeno analogno.'

Usto je pri odlasku dodao neka im ne bude neugodno i da ga nazovu za bilo koji savjet oko same snimke, istaknuvši da su svi skupa u vrlo kratkom roku napravili odličan posao, a da je tome pomoglo što su i oni došli na snimanje spremni. Slijedi im mastering i potraga za izdavačkom kućom, koje će se, nakon što vide tko im je producirao album, vjerojatno potrgati oko njihovog albuma.