ZAGREB JAZZ FESTIVAL

Raskoš gitarističkog talenta Pata Methenyja

12.11.2011 u 08:40

Bionic
Reading

Druge večeri 7. Vip Zagreb Jazz Festivala nastupio je slavni američki jazz gitarist i skladatelj Pat Metheny pred prepunom dvoranom kina SC

Jedan od najcjenjenijih gitarista našeg doba proslavio se još 70-ih kao lider Pat Metheny Groupa, a u Zagrebu je s triom, koji su činili sjajni basist Larry Grenadier i energični bubnjar Bill Stewart, dao kratak pregled svoje duge karijere i predstavio svoj glazbeni talent u svoj njegovoj širini i raskoši.

Najdojmljivija je bila izvedba njegove skladbe 'Question and Answer' s istoimenog albuma iz 1989. koji je snimio s Daveom Hollandom i Royem Haynesom.

Metheney je u zagrebačkom SC-u priredio pravi spektakl, ne samo glazbeni nego i vizualni, kad je u zadnjoj trećini koncerta pozornica 'oživjela' oslikavajući svjetlosnim efektima Metheneyjevu glazbu.

Iznimno je dojmljiv bio i nastup basista Larryja Grenadiera kojega je zagrebačka publika već imala prilike gledati prije par godina kada je nastupio kao dio trija sjajnog pijanista Brada Mehldaua, a odličan je bio i bubnjar Bill Stewart kojega je početkom 90-ih otkrio genijalni '98 posto funka, 2 posto jazza', saksofonist Maceo Parker.

Oduševljena publika na nogama je zapljeskala slavnim glazbenicima koji su se dvaput vratili na bis, a ako je suditi po entuzijazmu zagrebačke publike (koji je ponekad čak pretjeran jer pljeskom prekida glazbenike usred svirke) novi jazz klub čije je otvaranje na Trgu bana Jelačića najavio organizator festivala Dražen Kokanović, bit će prepun.