Glazba AUTOBIOGRAFIJA 'ŽIVOT'

Keith Richards odbacio sve sa sebe i na hrvatskom

  • Autor: I. T.
  • 11.11.2011 3:37:46
  • 10.11.2011 20:20:48

U četvrtak je na Profilovom štandu u sklopu Interlibera predstavljena autobiografija legendarnog Keitha Richardsa, 'Život'

Autobiografija legendarnog gitarista Rolling Stonesa, nastala u koautorstvu s Jamesom Foxom, na engleskom je jeziku objavljena prije godinu dana te je u rekordnom roku prodano milijun primjeraka. Brzinsku prodaju pratile su važne nagrade struke i hvalospjevi od strane kritičara koji su je proglasili jednim od najiskrenijih i najboljih memoara u povijesti rocka.

Na hrvatski jezik preveli su je Tomislav Belanović i Mirna Vilišić, i to maestralno, kažu znalci, a predstavili su je urednik Stjepan Ravić te glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Zlatko Gall.

'Život je sve samo ne obična autobiografija', rekao je Ravić. 'Osim klasične priče o životu, u njoj se prepliću dvije velike priče – narkomanski dnevnik i rock biografija Rolling Stonesa od početka do današnjih dana.'

'Radi se o ozbiljnoj knjizi i majstorskom tekstu', napomenuo je između ostaloga Horvat, dodavši kako je Richardsova autobiografija uz onu Dylanovu ključna biografija za razumijevanje rock'n'rolla.

'Život je prava i veličanstvena knjiga koja se čita poput najnapetijeg trilera', zaokružio je Zlatko Gall. 'Podnaslov knjige mogao bi glasiti 'Seks & drogs & rock'n'roll', ali s 90 posto posljednjeg. Iako ima pikantnih dijelova, u njoj će odgovore na svoja pitanja pronaći brojni glazbenici i muzikolozi.'

Keith Richards je kao predujam za knjigu dobio slasnih 7,3 milijuna dolara, no svaki je dolar zaradio beskrupuloznom iskrenošću koja ga je, između ostaloga, posvađala s Mickom Jaggerom. Iako bi se očekivalo da je sukob nastao oko pikanterija iz njihove isprepletene intime, Mick se, navodno, najviše naljutio na dio u kojemu Keith piše kako je prvi glas Rolling Stonesa duže vrijeme koristio usluge učitelja pjevanja.

Sve ovo samo su crtice iz intenzivnog i beskrajno bogatog te u potpunosti ogoljelog 'Života', jedinstvenog  Keitha Richardsa.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više