12. LISTOPADA

Melvins u Tvornici kulture

10.10.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Kada bismo radili izbor grupa najzaslužnijih za razvoj rock glazbe u proteklih 25 godina Melvins bi se zasigurno nalazili u samom vrhu. Premda širem krugu ljudi i dan danas prilično nepoznati ovi su genijalci svojim nesvakidašnjim spojem sporog ritma i glasnih te masnih gitara zabili kamen temeljac kasnijem nastanku grungea, stoner rocka, sludge metala te, danas naročito aktualnog, post-metala.

Posebno se pri tom apostrofira njihova uloga u nastanku i razvoju jednog od najvećih rock bendova u povijesti, jer Nirvana je svoj prvi demo, iz kojeg se kasnije nastao album 'Bleach', snimila upravo s bubnjarem Melvinsa Daleom Croverom, da bi potom gitarist istih Buzz Osborne Cobaina i Novoselica upoznao s Daveom Grohlom. Cobain je svoju zahvalnost spram Melvinsa uvijek otvoreno iskazivao, a osim stalnog ponavljanja kako mu je to najvažniji bend u životu, kojeg je usput budi rečeno jedno vrijeme pratio na turnejama kao roadie, omogućio im je i da zasviraju kao potpora na zadnjoj velikoj turneji Nirvane.

No, nestrpljivi i razigrani kakvi već jesu, Melvins nisu dozvolili uspjehu da ih dostigne već su uvijek bili korak ispred konstantno se mijenjajući i bježeći van bilo kakvih uobičajenih kategorizacija. Očajnim diskografima, ali i novinarima nije preostalo ništa drugo doli izmišljati nove pojmove kojima su označavali njih kao i horde njihovih sljedbenika. Ni za njih značajan komercijalni uspjeh koji su zabilježili sredinom devedesetih, prije svega sjajnim albumom 'Houdini', nije ih primirio tako da je Atlantic već nakon tri albuma raskinuo ugovor i omogućio im da, nakon kratkotrajnog zadržavanja na Amphetamine Reptileu, sve do današnjeg dana u potpunoj slobodi nastave redovito izdavati za Ipecac, diskografsku kuću još jednog njihovog velikog obožavatelja Mike Pattona.

Nakon mnogobrojnih promjena bas gitarista Buzzu i Daleu se pridružio dvojac is grupe Big Business te tako od 2006. na ovamo Melvins djeluju u razornoj četveročlanoj postavi s dva seta bubnjeva, postavi u kojoj ih očekujemo i u Zagrebu.

Cijena ulaznice u pretprodaji 100kn, a na ulazu 120kn.
Pretprodaja ulaznica u Rockmarku, Dirty Old Shopu, Aquariusu i Tvornici kulture.