BEYONCE

Veliki bokovi i još veći hitovi

02.04.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Kraljica R&B-ja uskoro dolazi u Zagreb – podsjetimo se na sva važnija dostignuća dame po imenu Beyonce

Dolazi Beyonce? Ja se iskreno nadam da nam zapravo dolazi Sasha Fierce, friško definirana 'divlja strana' djevojke koja je bila 'Sasha Fierce' i prije nego što joj je njezina 'vlasnica' smislila ime. Alter ego je uvijek zanimljiviji, kao maska iza koje se krije zabavniji i profitabilniji dio slavnog 'ja' – tko želi gledati dobrog oca Marshalla Mathersa kad nas može zabavljati psihopat Slim Shady? Zašto bi itko plaćao ulaznicu za obiteljskog čovjeka Cordozara Calvina Broadusa Jr. kad na pozornici može repati svjetski pimp Snoop Dogg, s dvije djevojke pod rukom i tri kilograma kanabisa u ustima?

Beyonce uživo

To što se Beyonce dosjetila krstiti svog scenskog Doppelgängera tek na trećem solo albumu druga je stvar, no ako je stvarno istina (a ne samo izlet za jedan CD) da ime s osobne izvodi baladetine i stari soul drijemež, a friški pseudonim ponosno vrti dupe uz modernu R&B digitaliju, onda želimo vidjeti Sashu. OK, može i Beyonce, ali ne previše – taman za onaj dio koncerta kad treba skoknuti do WC-a ili po novo piće.

O Beyonce (pa i Sashi) danas se zna gotovo sve, iako se u Hrvatskoj najmanje zna kako zvuči uživo. DVD-i i DVDRipovi se ne računaju. No i to će se uskoro promijeniti budući da nam Beyonce 26. travnja dolazi u posjet. Podsjetimo se nakratko koga ćemo to ugostiti u zagrebačkoj Areni.

Rođena je kao Beyonce Giselle Knowles 4. rujna 1981. godine u Houstonu (Teksas) i kći je glazbenog biznismena koji je u svom djetetu vidio potencijal još u predškolskoj dobi. Nakon učenja plesa, prvi je put javno zapjevala u talent showu sa svega sedam godina, a već s osam upoznala je djevojke s kojima će koju godinu kasnije pokoriti svijet kao Destiny's Child, najveća moderna R&B senzacija kraja 20. i početka 21. stoljeća.

Službeno lansiranje Destiny's Child dogodilo se 1993. godine, ne bi li četiri godine kasnije potpisale prvi ugovor pa objavile prvijenac nazvan jednostavno 'Destiny's Child'. Nekoliko velikih albuma i 50-ak milijuna prodanih primjeraka kasnije, grupa više nema što dokazati ni sebi ni drugima, pa se članice lagano okreću solo karijerama. Beyonce nije bila ništa drukčija od ostatka društva, a kao prava frontmenica, očekivano je u startu zabilježila najveće rezultate. Istina, dijeta kojom je srezala bedra i isklesala dupe za nezaboravnu izvedbu u spotu prvog velikog solo hita 'Crazy In Love' bila je kontroverzna, no danas se čini da više nitko i ne obraća pažnju na to kad celebrityji uče mlade kako izgubiti kilograme izgladnjivanjem, vodom i jednim pojedenim paradajzom dnevno. Uostalom, obline su istjerale heroinski šik iz pop kulture upravo zahvaljujući njoj, koliko i kolegici J.Lo


U svakom slučaju, Beyonce je imala sve što je trebalo za uspjeh – novo tijelo, novi stav, novog dečka (Jay-Z) i nove hitove. Prvi solo album izlazi joj 2003. pod nazivom 'Dangerously In Love', uletjevši ravno na prvo mjesto Billboarda; slijede 'B'Day' (2006) i najnoviji, još uvijek aktualni 'I Am... Sasha Fierce', kojim se pokazala spremnom ponovno zavesti starce, ali i predstaviti sve strane gospođice B. generaciji koja je u godini izlaska prvog albuma Destiny's Child tek izlazila iz pelena.

Nećemo sad nabrajati silne Grammyje, kao ni sve ostale blagodati koje joj je donio showbiznis – ugovori s prestižnim kozmetičkim kompanijama, dobrotvorni rad, glumačka karijera kojoj se u zadnje vrijeme sve više posvećuje (najnoviji film u kojem ima glavnu ulogu je triler 'Osbessed')... Sve to ide u rok službe.

Kao i svirke. Beyonce uživo? S bendom? Kad smo zadnji put imali prilike vidjeti jednu takvu, stadionsku američku R&B atrakciju na ovim prostorima, u praktički istim uvjetima u kakvima je gledaju Ameri? Onda kad je Alicia Keys zapjevala u Domu Sportova? Nije to baš isto...

Nikada? Ako i jest tako, za sve postoji prvi put, a on će se Zagrebu dogoditi 26. travnja. Vidimo se tamo. I nadajmo se da će i Sasha biti negdje u blizini...