TURNEJA 'KUD PIVO, TUD I JA'

Hladno Pivo cirkuski osvojilo Arenu

08.10.2011 u 07:24

Bionic
Reading

Mali gajnički, danas ponajveći hrvatski punk-rock bend, sinoćnjim koncertom u zagrebačkoj Areni otvorio je vrata cirkuskog šatora svojoj najvećoj dosadašnjoj turneji

Dečki iz Gajnica ovog su puta odlučili u potpunosti zadovoljiti publiku oku ugodnim scenografskim novotarijama, kojih se ne bi posramili ni strani im glazbeni kolege, impresivnom stage instalacijom cirkuskog šatora koji se tijekom koncerta transformirao u videoplatno. Prilično skup pothvat za jednu domaću grupu sinoć se, na svečanom otvorenju turneje 'Kud Pivo tud i ja' pred značajnom masom publike zagrebačke Arene, pokazao isplativom investicijom.

Skidanjem velikog bijelog platna, dvoipolsatni scensko-glazbeni doživljaj mogao je započeti.


'Večeras Hladno Pivo, sutra Severina', kirbajevski su to stihovi koji nisu mogli bolje slikovitije opisati sada već neosporni glazbeni hram, zagrebačku Arenu. Kao svojevrsni moderni Napoleon, Mile Kekin i dečki iz benda u živopisnim kostimima na samim počecima svog performansa pružili su zanimljiv igrokaz publici, koja se pritom u većini nakratko opredijelila za pasivni oblik praćenja zbivanja jer su se na pozornici odvijali oku vrlo ugodni scenariji u cirkuskoj maniri.
Takvo pasivno raspoloženje publike trajalo je iznimno kratko. Nakon početnih redanja glazbenih brojeva s novog studijskog albuma 'Svijet Glamura', kemija između publike i benda krenula je postepeno rasti serviranjem poznatih glazbenih aduta s albuma 'Šamar' i 'Knjiga Žalbe'. Iako je publika zdušno pjevala i fizički bodrila nove glazbene uspješnice, stari, dobro poznati hitovi ipak su učinili svoje, stvorivši za nijansu veću euforiju.

Raspored pjesama, što novijih, što onih sa samih početaka benda, pružio je žestoki početak, laganiju sredinu redanjem ljubavnih balada i trijumfalan završetak s dva polusatna bisa. Hladno Pivo sinoć je uspješno ukomponiralo scenski i glazbeni aspekt, stvorivši skladnu cjelinu i potvrdivši epitet jednog od najvećih hrvatskih punk-rock bendova pobjedonosnim cirkuskim osvajanjem zagrebačke Arene, postavivši vrlo visoko kriterije nastupa koje nije lako pratiti kada govorimo o domaćim mogućnostima.