NOVA DISKOGRAFSKA ERA

Treba li domaću glazbu poklanjati ili prodavati?

06.10.2011 u 07:47

Bionic
Reading

Nakon što je riječka grupa Fit poklonila publici svoj povratnički album '2011' ponudivši besplatan download, ponovo se aktivirala priča o budućnosti diskografije na kakvu smo dosad navikli pa se postavlja logično pitanje treba li albume poklanjati ili prodavati?

Treba li albume poklanjati ili prodavati? Treba li uopće postojati format albuma? Je li EP idealan format za novo download izdanje? Što će bendovima uopće izdavač i diskografska kuća ako sami mogu svirati, snimiti i objaviti svoju glazbu? Takva i još desetine sličnih pitanja postavljaju si glazbenici, ali još češće i sami diskografi, ne znajući u kojem smjeru zapravo ide diskografska industrija.

Pojavom interneta dosadašnja diskografska industrija izmijenila se iz temelja. Svaki novi album, u koji je neka diskografska kuća uložila nemalu količinu novca (studio za snimanje i miksanje albuma, tisak, omot, distribucija, promidžba, promocija…) u roku 24 sata već osvane na internetu uz mogućnost besplatnog downloada. Dakako, neželjenog u očima izvođača i diskografa. Kako to spriječiti? Zasad se još nitko nije dosjetio. Kako u svijetu, tako i kod nas. S druge pak strane, pojavljuje se sve više izvođača koji poklanjaju svoje albume jer će ionako biti besplatni na netu za dan, dva. Besplatna muzika? Zašto ne?


Podaci o nakladama prodanih albuma u Hrvatskoj teško su dostupni iz jednostavnog razloga što su u pitanju brojke kojih se srame i izdavači, koji su uložili novac u novo izdanje, kao i sami izvođači, koji su uložili svu svoju umjetničku kreativnost. Naklade su sramotno male. Stoga je sve veći broj albuma na besplatnom downloadu neki prirodan put ma koliko to ne odgovaralo diskografskim kućama i ma koliko od toga izvođači ne imali direktne materijalne koristi. Međutim, ako je to ulaganje u budućnost, onda je to i više nego isplativ potez. Zašto?

Grupa Dubioza kolektiv, koja je već nakon albuma 'Firma ilegal' stekla status regionalne rock atrakcije, svoj je novi studijski album '5 do 12' stavila na besplatni download i na taj način stigla sa svojim novim pjesmama u uši blizu 100.000 duša. To je impozantna brojka koju bi poželio baš svaki glazbenik s ovih prostora. Iako nije imala direktne financijske koristi od toga, Dubioza je zahvaljujući tom potezu samo povećala broj svojih obožavatelja i gotovo unaprijed rasprodala svoju turneju. Zarada je stigla kroz nastupe pred oduševljenom publikom koja je znala napamet skoro sve pjesme. Trenutno bend osvaja SAD novim albumom 'Wild Wild East'.


Festival Exit, koji je s vremenom postao institucija, na svojim stranicama exitmusic.tv sve češće nudi besplatni download albuma eminentnih izvođača. Osim novog albuma Disciplin A Kitschme, možete pronaći i live album Partibrejkersa, posljednji studijski album Darkwood Duba, albume Obojenog programa, Repetitora, Stuttgart Online, Kandže, Kodže i Nebojša itd. Sve džabe! S istom su pričom prije nekog vremena krenuli i na MTV Hrvatska, gdje se već našlo desetak albuma i nešto više singlova. Koliko je to dobar potez, govori i podatak da je drugi album grupe S.A.R.S., 'Perspektiva', downloadan preko 40.000 puta u samo tri mjeseca.

U Hrvatskoj su prije Fita svoje prve radove na besplatni download (najčešće na svojim web stranicama) ponudili Luka Belani, Mika Male, S3ngs… te čitav niz manje poznatih i eksponiranih izvođača. U novim tržišnim uvjetima, u kojima se CD-i ionako teško prodaju, treba naučiti plivati. Diskografi će, čini se, morati obogatiti svoje usluge na drugi način i prilagoditi se novim uvjetima poslovanja namećući se prvenstveno kao agencija za pružanje usluga u promociji, ali i kao koncertni promotori i organizatori, tvoreći tako važnu kariku u stvaranju novih glazbenih zvijezda i glazbene scene.