MADE IN SWEDEN

In Flames zapalili prepunu Tvornicu

26.03.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Švedske legende In Flames prvi put su posjetile Hrvatsku i u krcatoj zagrebačkoj Tvornici sasvim opravdale svoju reputaciju nenadmašnog live benda

Domaće su metal fanove organizatori u posljednje vrijeme doista stavili na teške, ali slatke muke u ovo doba recesije, jer je koncertna ponuda sve bogatija, a sudeći prema prepunoj Tvornici, nastup slavnih melodic death metalaca, Šveđana In Flames, za mnoge je ljubitelje ovog žanra bio nešto što se nikako nije smjelo propustiti.

Za zagrijavanje prije In Flamesa bio je zadužen ljubljanski industrial metal bend Noctiferia koji je osnovan još 1992, a u svojoj su dugogodišnjoj karijeri nastupali i ispred imena kao što su Hypocrisy, Cannibal Corpse, Malevolent Creation, Immolation, Cradle of Filth i Marduk. Iako se drže uglavnom death metal obrazaca, na kasnijim su se albumima otvorili i prema drugim glazbenim utjecajima, a na zagrebačkom su nastupu predstavili i nekoliko novih stvari s posljednjeg glazbenog izdanja 'Slovenska Morbida', snimljenog u Švedskoj u poznatim studijima The Abyss, uz pomoć Petera Tagtrena (Pain, Hypocrisy).

Usprkos svemu, njihov nastup nije izazvao pretjeran interes posjetitelja u Tvornici, koji su vrijeme do izlaska na pozornicu zvijezda večeri kratili na šanku i na štandovima s majicama.

Nakon malo dužeg iščekivanja uslijedila je adrenalinska glazbena bomba žestokih Šveđana, a atmosfera se vrlo brzo u uzavreloj Tvornici podigla doslovce do usijanja. Uigrani tim IF predvođen dobro raspoloženim karizmatičnim frontmenom Andersom Fridénom u furioznom je ritmu otprašio set-listu, na kojoj su se između ostalog našle stvari 'Behind Space', 'My Sweet Shadow', 'The Hive', 'Episode 666', 'The Mirror's Truth', 'Trigger', 'Only for the Weak', 'Take this Life', 'Cloud Connected' i 'Come Clarity'.

Iako su nakon albuma 'Clayman' dosta fanova izgubili zbog svojih stilskih vrludanja, njihova prepoznatljivost – tehnički besprijekorna izvedba – i ovoga je puta došla do izražaja, premda bi se prigovor mogao uputiti na račun ozvučenja u Tvornici, koje je umanjilo cjelokupni doživljaj.

Pozitivna energija između benda i publike bila je i više nego očita, a fanovi u Tvornici su u jednom trenutku pjevaču In Flamesa priredili simpatično iznenađenje otpjevavši mu rođendansku pjesmu, budući da je upravo na sinoćnjem koncertu proslavio svoj 36. rođendan.

 

In Flames su za oko sat i 15 minuta svirke dokazali da su zbilja u vrhu melodic death metala i ne čudi što ih mnogi bendovi navode kao svoje uzore. Svojim su zvukom direktno utjecali i na rad mnogih današnjih metalcore bendova, kao što su Darkest Hour, As I Lay Dying ili Still Remains kao i na novije melodic death metal bendove (Insomnium, Omnium Gatherum i Blood Stain Child)

Nastup In Flamesa u Tvornici zasigurno je mnogima uljepšao ovaj tjedan, iako su fanovi bili razočarani što nije bilo ponovnog izlaska na pozornicu. Tko zna, možda nam to Anders Fridén i društvo iz IF nadoknade na nekom budućem koncertu.