KOJA

'Moguć je i novi filmski poduhvat'

28.09.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Disciplin A Kitschme, na čelu s neumornim Kojom, objavila je ovih dana novi studijski album 'Uf!'. Osim novih hitova za nova pokoljenja, Koja je u goste pozvao i Jurija Novoselića Kuzmu, koji je svojim klavijaturama obogatio karakterističan zvuk Disciplin A Kitschme. O suradnji s Kuzmom, novim filmskim projektima, životu na internetu i još koječemu, Koja je spremno pričao u intervjuu za tportal.hr

Mnogi su ostali iznenađeni gostovanjem Jurija Novoselića Kuzme na vašem novom albumu. Odakle ideja da uvrstite klavijature u svoj specifičan glazbeni izraz?

Pa eto, uvijek nas zanimaju novi zvučni oblici Discipline kičme. S Kuzmom sam već neko vrijeme razgovarao o nekom obliku suradnje, a i intrigiralo me kako bi klavir zazvučao u grupi, tako da sam poslije usnimavanja basa, bubnjeva i vokala pozvao Kuzmu da dođe do Beograda i pokuša odsvirati nešto na sve ovo što smo usnimili. S obzirom na to da je Kuzma jedno vrijeme bio saksofonist ove grupe, jako se dobro snašao i pokazalo se da je to bila potpuno ispravna i uspjela akcija. Inače, naša suradnja datira još od 1980, nasilno je prekinuta kao i sve ostalo početkom 90-ih, iz poznatih razloga, tako da su stvari sada opet na svom mjestu.

Mnogi i dan danas žale za brass sekcijom Discipline kičme. Jeste li razmišljali o tome da Zerkman i Novoselić ponovo zasviraju na nekom novom albumu te da Disciplin A Kitschme ponovo dobije onaj moćan zvuk koji je imala na nekim starim albumima?

A neki pak žale za engleskom postavom, dok ima i onih koji nikako ne vole englesku postavu, nekima je ovo bolja ploča od prethodne, nekima pak nije... bla, bla, bla... Stvari se događaju, grupa postoji već 30 godina i prolazila je kroz razne faze, a Bože daj zdravlja, prolazit će i dalje. I uvijek će to biti moćan zvuk, ne sumnjajte u to.


Zašto se vaš novi album zove 'Uf!'?

Svatko neka tumači naslov na svoj način, a ja volim kazati da je to nešto što Indijanci izgovaraju u vestern romanima.

Jeste li zadovoljni prvim reakcijama na novi album?

Naročito sam zadovoljan reakcijama publike na festivalima koja zborno pjeva nove pjesme nepunih mjesec dana od objavljivanja albuma. Ta reakcija me ustvari jedino zanima.

Jednu ste pjesmu posvetili društvenim mrežama. Koliko ste sami prisutni na društvenim mrežama i što vam one znače u životu?

Neprisutan sam potpuno i ništa mi ne znače u životu. E-mail da, preko maila završavam mnoge stvari, što je valjda logično.

Kako to da Disciplin A Kitschme nema svoju web stranicu, a ni vi svoj profil na Facebooku?

A eto, dogodi se. Moram priznati da me zbunjuje ideja postavljanja osobnih podataka, kao i držanje stranice 'wall' otvorenom, gdje svi s Facebooka mogu vidjeti sve konverzacije. To također vrijedi za onu zatvorenu opciju kad to čita samo tvojih 430 ili 1430 prijatelja. Mada mnogo ljudi upravo to i voli, što je fenomen druge vrste... Što se web sajta tiče, Disciplin A Kitschme je imala svoj sajt još 1996, međutim pojavom MySpacea mislim da je ispunjena osnovna potreba jedne grupe za web stranicom - besplatno je, a to je danas, u eri free downloadanja i piraterije, prilično bitno. Inače, prestao sam se baviti stranicom www.disciplinakitschme.com onda kad su mi, pri pokušaju prebacivanja domene s jednog servera na drugi, tražili otiske prstiju i recentnu fotografiju.


Koliko je glazba Disciplin A Kitschme prisutna u radijskom eteru regije?

Pa to ne znam najbolje, ali primjećujem da svuda, mahom izvan Srbije, ima tih yugo rock nostalgičnih vapaja u vidu radioemisija ili DJ večeri, a mi smo, između ostalih, i u toj kategoriji.

U pjesmi 'Neukusu treba reći ne!' jasno ste dali do znanja da se oko vas nalazi jako puno neukusnih stvari koje treba imenovati kao takve. Što je to što vas posebno iritira i što automatski zaslužuje etiketu neukusa?

Ah, toliko je toga... reality show, VIP reality show, zatim tzv. hejtovanje, koje je postalo prava socijalna bolest... U svakom slučaju, mediji su tu sigurno najveći rasadnici problema.

Prije dvije godine snimili ste dokumentarni film 'Fank-I-Lastiš Crnog zuba'. Koliko ste zadovoljni reakcijom publike, ali i recenzijama filma?

Imao sam sijaset gostovanja s filmom po nekim festivalima i manjim projekcijama, gdje je uvijek bio upriličen razgovor s autorom filma poslije projekcije te je zaista bilo dobrih i pravih pitanja, a kao što rekoh, recenzije su mi manje zanimljiv dio, ali bilo ih je jako dobrih. Mislim da jednostavno više i nema kadrova koji umiju napisati pravu recenziju, a da to nije ili totalna glorifikacija ili pak fanatično pljuvanje. To je možda nekad bilo zanimljivo, a danas je dosadno.

Planirate li kakav novi filmski poduhvat?

Moguće je i to.

Osim što ste snimili novi album, radite li na kakvoj glazbi za film ili neke druge projekte?

Ovog trenutka ne, ali volim raditi namjensku muziku jer je to obično nešto što u matičnoj grupi ne sviram. Ali to nikad ne ide ispod zacrtanog nivoa.

Kada možemo očekivati koncertnu promociju albuma 'Uf!' u Hrvatskoj?

Na tome se upravo radi ovih dana: 9. rujna ćemo svirati na festivalu u Buzetu, to je ustvari početak promoviranja novog albuma u Hrvatskoj, a što se Zagreba tiče, mislim da je u pitanju neki datum u listopadu.