Disciplin A Kitschme

'Uf!'

12.08.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Neuništivi borac za pravdu i pošteno društvo te jedan od rijetkih dosljednih glazbenika s ovih prostora – Koja – na novom albumu ponovo ukazuje na nepravilnosti u društvu, nudeći ponovo svoj jedinstveni plesni heavy bas groove. Ništa novo, ali jednako dobro kao i dosad!

Za razliku od prethodnog albuma 'Kada kažeš muzika, na šta točno misliš, reci mi?', novi je album izuzetno kratko nazvao 'Uf!'. Osim bas gurua Koje, na bubnjevima je ponovo Miloš velimir Buca i pjevačica Manja Đorđević, no zamjetno je i sudjelovanje starog Kojinog prijatelja i kolege Jurija Novoselića – Kuzme, koji je uspio Koju uvjeriti da u tradicionalni poredak basa, bubnja i glasa ubaci i klavijature, što je dalo jednu sasvim novu dimenziju Disciplin A Kitschme, međutim samo na momente, tek toliko da se primijeti da je na albumu.

'Svjesno smo zaokrenuli ovaj bučni brod u drugom smjeru zato što smatram da grupa treba neprestano obogaćivati svoj izraz, ali tako da istovremeno ostane ista. To je naravno i nešto najteže što čovjek sam sebi može zadati kao cilj, međutim, mislim da smo i ovog puta uspjeli u tome.' Izjava je to koju je Koja izrekao povodom izlaska albuma i koji možda najbolje opisuje album 'Uf!'.

Potpis videa ...

Naravno, Koja je ostao dosljedan svom specifičnom pjesničkom izrazu u kojem, kao malo tko, uspijeva u svega par stihova izreći ono za što je mnogima potrebna ne samo jedna pjesma već čitava knjiga. Ponovo se fenomenalno igra riječima i naglašava bitno: 'Prestani da mrziš, do sebe ako držiš' ili 'Neukusu treba reći ne, bilo kada ili bilo gde', a tu je i reminiscencija na dječji program u odlično složenoj pjesmi 'Društvena mreža': 'Društvena mreža, to je carstvo, društvena mreža, u kome caruje drugarstvo', a treba spomenuti i plesni hit 'Ako ti je glasno', koji otvara album, sa stihovima: 'Da li dobro čuješ, da li ti je jasno? Da li ti je stalo ili je već kasno?'.

Ponovo Koja sa svojim heavy basom tjera na ples dok ga Manja i Buca savršeno nadopunjuju. Uostalom, koncept albuma sam je Koja najbolje opisao: 'Sam koncept albuma je zasnovan na ideji skraćene verzije albuma koju smo dali na free download na web stranici Exit festivala. To je značilo da ćemo svirati u prve četiri minute sve ono što će biti dostupno kao download, da bismo kasnije produžili svaku pjesmu u dugački jam session. No to nikako nisu dosadni jam sessioni kakve obično možemo čuti na raznoraznim albumima, ovo više zvuči kao 10 dijelova jedne velike bučne bajke, koja, između ostalog, sadrži i par novih hitova Disciplin A Kitschme, namijenjenih svim generacijama.'

Jednako je zanimljiva i činjenica da je album objavila Croatia Records, što je možda i novi razvojni put nekada najveće diskografske kuće s ovih prostora, koja se, očito, odlučila ne ograditi granicama već otvoriti svoja vrata za najbolje iz regije. Ako je tako, potez vrijedan pažnje.

'Uf!' je odličan album za sve koji su dosad cijenili, poštovali i prije svega voljeli Kojinu zaigranost, dok će novi slušatelji otkriti jednu sasvim novu dimenziju glazbe koja je još uvijek premalo cijenjena na ovim prostorima.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Croatia Records