METAL SPEKTAKL

Šveđani In Flames prvi put u Hrvatskoj

20.03.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Kultni švedski melodic death bend In Flames, jedan od najpopularnijih grupa ovoga žanra, prvi put u srijedu, 25. ožujka nastupa u Hrvatskoj, i to u zagrebačkoj Tvornici

Riječ je o koncertu u sklopu njihove aktualne turneje na kojoj predstavljaju deveti po redu album 'A Sense Of Purpose'.

Čast da zagrije publiku prije nastupa legendarnih Šveđana pripala je ljubljanskoj industrial metal atrakciji Noctiferia.

In Flames su osnovani još 1990. u Švedskoj, a dosad su prodali preko dva milijuna albuma širom svijeta. Mnogi glazbeni kritičari uz Dark Tranquillity i Soilwork svrstavaju među najpoznatije predstavnike tzv. gothenburske scene čija je specifičnost upravo u kombiniranju death metala s melodičnim dionicama i samplovima. Svojim su zvukom direktno utjecali i na rad mnogih današnjih metalcore bendova poput Darkest Hour, As I Lay Dying ili Still Remains kao i na novije melodic death metal bendove (Insomnium, Omnium Gatherum i Blood Stain Child).

Njihov posljednji album 'A Sense Of Purpose' već se prvog tjedna popeo na sam vrh švedske top ljestvice, a sjajan su uspjeh postigli i na drugim tržištima. Premda su dosta fanova izgubili nakon albuma 'Clayman' zbog stilskih eksperimentiranja, odlikuje ih tehnički besprijekoran instrumentalizam, a veliki dio svoje popularnosti bend duguje karizmi i vokalu frontmena Andersa Fridéna.

In Flames - Only For The Weak (live)


U svojoj dugogodišnjoj karijeri okitili su se četirima švedskim Grammyjima i nagradama Best International Band i Metal Hammer Golden Gods 2008, a dijelili su pozornicu s velikim metal imenima poput Megadeth, Children Of Bodom, Slayer, Dream Theater, Testament, Dimmu Borgir, Judas Priest, Motorhead, kao i na velikim festivalima (Hellfest, Ozzfest, Metal Camp). Već je potvrđen njihov nastup na ovogodišnjem Wacken Open Air Festivalu, jednom od najpoznatijih metal festivala na svijetu.

In Flames, zaslužni za metal hitove poput 'Leeches', 'Colony', 'Take This Life', 'Come Clarity' ili 'Only For The Weak', poznati su po svojim žestokim nastupima uživo, stoga svi oni koje žele provjeriti kako zvuče, ne smiju propustiti njihov zagrebački koncert.