MOGWAI ZA TPORTAL:

'Ako dolazite na naš koncert, niste zla osoba'

01.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Uoči nastupa na Terraneo festivalu u Šibeniku, koji se održava od 9 – 13. kolovoza, mailom smo popričali s Barryem Burnsom, multiinstrumentalistom i sivom eminencijom škotskih bukača Mogwai

Vaš treći koncert u Hrvatskoj održat će se na Terraneo festivalu u Šibeniku, nedaleko od same obale Jadranskoga mora. Utječe li mjesto na kojemu nastupate na to kako zvučite? Mislite li da će vaš zvučni zid drukčije odjekivati u mirnom mediteranskom okružju?

Vjerojatno će utjecati na naš zvuk. No, iskren da budem, set listu slažemo prije nego što vidimo gdje ćemo svirati, pa zapravo samo odsviramo materijal i nadamo se da će zvučati OK.

Novi EP 'Earth Division' izlazi u rujnu. Najavljeno je da bi on trebao biti svojevrsni izlet od vašeg dobro poznatog zvuka. Nakon godina eksperimentiranja, jeste li nam spremni isporučiti nešto što još nismo čuli? Hoćete li svirati nove stvari u Šibeniku?

Iskreno, meni se ne čini da je to bilo kakav izlet. Više pokazuje kako smo došli do pjesama na novom albumu. EP mi zvuči kao neka vrsta tranzicije – materijal koji nije baš prikladan za album, ali pjesme koje nisu loše.

Nedavno ste na svom Facebook profilu objavili poziv ljudima da lajkaju status koji bi vam mogao 'srediti' nastup u Bangkoku. Osim Tajlanda, gdje biste još na svijetu posebno voljeli svirati?

Zbilja svugdje! Bio bih sretan da sviramo ljudima koji vole našu glazbu bilo gdje na planetu i nikako ne bih bojkotirao zemlje iz političkih razloga. Mislim da netko tko želi doći na naš koncert vjerojatno nije zla osoba. Barem se tako nadam.

'You Don't Know Jesus'

Postojite preko 15 godina, a stanje glazbene industrije kad ste počinjali znatno se razlikuje od današnjeg. Možete li usporediti put do uspjeha današnjih bendova s time kako se postajalo poznat u vaše vrijeme?

Zahvaljujući Myspaceu i sličnim servisima, vjerojatno je lakše da ljudi čuju što radite. Dovoljno je pogledati kako su uspjeli Arctic Monkeys. Pohlepne izdavačke kuće su malo otežale put novim izvođačima pomoću 360° dealova (ugovora u kojemu izdavač financira djelovanje izvođača i uzima postotak od svih njegovih prihoda – prim. B. S.), kojima su uspjeli iscijediti i zadnju lipu od zarade bendova. Nešto kao kad letite s RyanAirom.

Mogwaijeva glazba jako se dobro dopunjava s vizualnim elementom, a sami ste pridonijeli tome snimajući glazbu za dokumentarac o Zinedineu Zidaneu. Razlikuje li se rad na filmskoj glazbi od uobičajenog rada na albumima?

Prilično smo praktični i instinktivni kad radimo glazbu koja se sviđa nama, a možda ne svakome. Radeći na 'Zidaneu' pokušali smo napraviti glazbu i vidjeti uklapa li se ona u film, te ako se ne uklapa, preraditi je (istina, na brzinu, jer smo imali malo vremena). Kad radimo album, imamo znatno više vremena i znatno više pjesama, koje na kraju slažemo u konačnu cjelinu.

I prije rada na 'Zidaneu' znali smo da među vama ima nogometnih fanatika. Navijate li svi u bendu za Celtic? Je li istinita priča da se netko iz benda susreo s Jay-Z-jem i razgovarao o Celticu?

Ne znam ništa o tome, a ne živim u Glasgowu, pa ne pratim baš nogomet.

Gledao sam vas triput i prilično ste glasni. Koji je najglasniji bend koji ste vi ikad slušali?

Mislim da je to bio Panasonic, kad smo svirali skupa u Seattleu dosta davno. Ili možda My Bloody Valentine u Glasgowu prije par godina.

Mogwai, a i mnogi od nas, rado bi ponovo vidjeli Talk Talk uživo

Prije par godina kao bend ste odabirali izvođače na velikom festivalu All Tomorrow's Parties u Londonu. Kad biste danas organizirali festival, koje bendove biste zvali?

Prvi koji mi padaju na pamet su: Dum Dum Girls, Errors, Yummy Fur, Unwound, Tape, Soft Cell, Talk Talk.

Hoćete li gledati još neke koncerte na Terraneo festivalu? Radujete li se nekome posebno?

The Fall i Oneidu.

Što treba vidjeti netko tko prvi put dolazi u Glasgow, a nije klasični turist? Možete li nam preporučiti neko mjesto gdje se na miru može popiti 'tajna krigla' piva? (Secret Pint, pjesma Mogwaija – prim. B.S.)

Ima jedan mali pub, zove se Doublet, koji podsjeća na stari Glasgow. Uvijek rado odem tamo kad se vratim u Glasgow.