HENDRIX, COBAIN, JOPLIN

Amy Winehouse u klubu rock zvijezda umrlih sa 27 godina

24.07.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Amy Winehouse, koja je u subotu umrla u Londonu, pridružila se tzv. 'klubu 27', grupi rock zvijezda koje su umrle s 27 godina

Uz nju, u tom su 'klubu' brojni pop i rock glazbenici, a najpoznatiji su Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Brian Jones i Jimi Hendrix

Veže ih iznimni glazbeni talent, veliki uspjeh kod kritičara i publike, bogatstvo zarađeno uglazbljivanjem bitaka s osobnim demonima, ogromna sklonost nedozvoljenim supstancama i veliki nered u privatnom životu. Alkohol, droge - sve im je bilo dostupno i sve su koristili. Neki su se više puta bezuspješno pokušavali liječiti od ovisnosti, da bi na kraju popustili toj napasti i ipak završili u lijesu.

Amy Winehouse pronađena je jučer popodne mrtva u svom domu u Londonu. Uzrok smrti još nije utvrđen, ali se sumnja na predoziranje alkoholom i drogom. Posljednji koncert održala je u Beogradu prije mjesec dana. Gledatelji su nazočili raspadu ikone pred svojim očima i na kraju je, razočarani, zviždanjem otjerali s pozornice. Bio je to prvi i posljednji koncert dugoiščekivane povratničke turneje, koja je odmah nakon beogradskog debakla otkazana.

Amy je postala megazvijezda svojim drugim, sjajnim retro-soul albumom 'Back to Black', izdanim 2006. koji je prodan u desetak milijuna primjeraka. Hitovi poput 'Rehab,' 'You Know I'm no Good,' 'Love Is a Losing Game' i 'Back to Black' sada će sigurno ponovno zasjesti na vrhove top lista. Sitnog rasta, s dugom crnom kosom i natapiranom frizurom u stilu djevojačkih grupa iz šezdesetih, izgledala je posebno, a njezin je glas bio jedinstven – raskošan i emotivan. Vrtjela se u vječnom krugu alkohola, samoozljeđivanja, droge, odvikavanja, pa povratka opijatima. Meta tabloida, dobitnica Grammyja, nadarena glazbenica i jedna od najcjenjenijih pjevačica posljednjeg desetljeća nije imala volje ni snage za borbu sa svijetom oko sebe.

Janice Joplin

Baš kao ni Janis Joplin koja je postala poznata 1966. kad je postala pjevačica u psihodeličnom hipi bendu Big Brother and the Holding Company. Imala je specifičan, snažan i prodoran blues glas koji se isticao u tom vremenu kad su rock scenom vladali muškarci. Imala je veliku sklonost prema alkoholu i drogi i umrla je 1970. od predoziranja heroinom.

Jima Morrisona nazvali su Kraljem guštera. Pjesnik, pisac i filmaš bio je planetarno popularan kao pjevač grupe The Doors koja je žarila i palila krajem šezdesetih. Njegovi su alkoholizirani ispadi na pozornici i van nje ušli u u legendu. Njegova smrt 1970. u Parizu ostala je obavijena velom tajne.

I ljevoruki gitarist Jimi Hendrix umro je sa 27 godina. Svirao je gitaru zubima, pa je palio na pozornici, nosio ekstravagantnu šarenu odjeću, zaglušivao publiku bukom. Bio je glavna zvijezda antologijskog festivala Woodstocka 1969 . Godinu dana kasnije pronađen je mrtav nakon što se predozirao tabletama i ugušio povraćajući.

Brian Jones bio je multiinstrumentalist sa sklonošću orijentalnim zvukovima. Zajedno s Richardsom i Jaggerom utemeljio je slavne Rolling Stonese, a onda je 1969. zbog svojih ekscesa, teške naravi i drogiranja izbačen iz benda. Mjesec dana nakon toga pronađen je kako pluta licem nadolje u bazenu svoje vile.

Kurt Cobain početkom devedesetih sa svojom je Nirvanom pokrenuo novu eru u rock glazbi. Grunge je preplavio top liste i našao uporište u Nirvani čiji je centar bio karizmatični osamljenik Cobain. Dugogodišnji ovisnik o heroinu predozirao se nekoliko puta i bio na odvikavanju. Nakon posljednje rehabilitacije 1994. vratio se kući u Seattle i raznio si glavu lovačkom puškom.

U oproštajnom pismu citirao je velikog rock glazbenika Neila Younga: 'Bolje izgorjeti nego izblijediti' ('Better to burn out than to fade away'), a taj stih neraskidivo veže sve članove kluba 27-godišnjih umrlih rock zvijezda.