THE POGUES MEĐU HRVATIMA

Irski tulum u srcu Zagreba

15.07.2011 u 00:44

Bionic
Reading

Do kraja ispunjena ŠRC Šalata ljubiteljima lika i djela Shanea MacGowana i njegove kultne grupe The Pogues, napokon su dočekali svoje miljenike i s njima i uz nemali broj ispijenih piva, proveli skakutavih i veselih sat i pol vremena u vatrometu najvećih hitova

Više od 30 godina trebalo je da se kultna grupa The Poguespredvođena karizmatičnim pjevačem uništenog alkoholom, Shaneom MacGowanom napokon pojavi u Zagrebu. Čekanje se uglavnom isplatilo jer osmijeh na licima publike nije silazio od samog ulaska na ovu svetkovinu irske punk rock fešte do kraja drugog bisa. Kao što se moglo i pretpostaviti, izlazak benda oko 21 i 40, izazvao je euforiju, no ni upola toliko koliko u trenutku kada je na scenu došetao Shane MacGowan i započeo koncert.

Unatoč činjenici što ga u ni u jednom trenutku nije obasjao reflektor te da je pjevao konstantnoj u sjeni, MacGowan je s licitarskim srcem oko vrata oduševio svojim karakterističnim glasom izgrađenim od galona viskija, gina, piva i cigareta, zbog čega je, uostalom, i  postao toliko omiljen među narodima i narodnostima širom svijeta. Nakon što je otpjevao prhih par pjesama, Shane je uzeo pauzu, tijekom koje ga je zamijenio više nego odličan kolega iz benda i tako do kraja koncerta. Ipak je trebalo izdržati skoro sat i pol vremena. Već na prve taktove, publika je počela skakati i plesati, a njezino oduševljenje nije splasnulo do kraja koncerta. Želeći pak kakvu takvu komunikaciju s publikom, MacGowan se trudio najavljivati pjesme iako je to zvučalo otprilike: 'And now aueouieou...', nakon čega je uslijedila gromoglasna reakcija publika ofarbana smijehom i ponovo poskakivanje na prve taktove nove pjesme.


Nakon skoro točno sat vremena, The Pogues su se zahvalili iznenađenoj publici na podršci nakon čega su se povukli i pričekali očekivani poziv na bis.  Negdje u tom trenutku, jedan od njih obratio se publici s pitanjem 'Osjećate li se dobro večeras?' da bi nakon opetovanog oduševljenja okupljene pripite i znojne mase ustanovio: 'Hvala vam što nas volite i nakon toliko godina. Divno je vidjeti da nas još uvijek volite.' Drugi bis bio je vrhunac euforije koji je nakon kultne 'Rainy Night in Soho' kulminirao frenetičnom izvedbom hita 'Fiesta' i desecima polu ispijenih plastičnih čaša piva koje su letjela iz publike na sve strane dok su obožavatelji uživali u poskočici vremešnih Iraca.

Iako su The Pogues i Shane MacGowan došli do Hrvatske punih 20 godina prekasno, i unatoč činjenici što su se u više navrata prilično razišli tijekom pjesama, kao i činjenici da je njihov nastup bio osrednje kvalitete, vjerojatno je malo kome ta činjenica smetala da uživa u nastupu kultne Irske grupe i nevjerojatnom vokalu Shanea MacGowana te da zapleše uz omiljene pjesme uz koje su sazrijevale generacije. Uostalom, Shane se smješkao tijekom skoro cijelog koncerta, a osmijeh nije skidala ni publika zadovoljna doživljenim koncertom u pretoploj noći punog mjeseca.