INTERVJU: GROOVE ARMADA

Sav mainstream krenuo je iz podzemlja

Bionic
Reading

Neposredno prije nastupa Groove Armade na Exitu porazgovarali smo s članom slavnog dua, Tomom Findlayjem

Za nekoliko sati nastupit ćete na Exitu gdje niste prvi put. Što vas vraća na taj festival?

Exit je jedinstven festival s fenomenalnom i vrlo pozitivnom publikom, između ostaloga i puno Britanaca.

Došli ste samo odraditi koncert ili ćete ostati malo dulje?

Tu smo dva dana koja ćemo provesti u druženju i slušanju. Volio bih poslušati Santigold i neke britanske izvođače, ali jednako mi je važna ta festivalska atmosfera i druženje.

Što publika može očekivati od vašeg nastupa?

Predstavit ćemo nešto što smo izveli svega pet puta te se još uvijek učimo i uvježbavamo.

Ubrzo nakon Exita stižete i u Hrvatsku, na Zrće. S čime ćete se tamo predstaviti?

Bit će to nešto slično nastupu na Exitu, ali živa izvedba je uvijek izazov. Uvijek imamo istu set listu, no nastupi nikad nisu jednaki. Bit će kao na Exitu, ali ne u potpunosti kao na Exitu.

Početkom ove godine odlučili ste naglašenije izaći iz klubova na festivale. Zašto?

Šouu koji trenutačno izvodimo bolje odgovara festivalsko okruženje i stage, potreban mu je veći prostor, između ostalih zbog svjetlosnih efekata. Čini nam se da su klubovi previše intimni za ovakav šou. Usto, jako volim festivale i sve oko njih.

Ne sudjelujete u festivalima samo kao izvođač i posjetitelj, već i kao organizator. Naime, imate glazbeni festival u Londonu.

Tako je. Baš počinje sljedeći tjedan. Nije na razini Exita, no prilično je velik te prođe kroz njega 65.000 ljudi. Ranije smo svake godine bili headlineri jer nismo mogli naći nikoga, no ove godine ćemo samo DJ-irati.

Zbog čega ste pokrenuli festival?

Sve je počelo slučajno i nekako se, igrom slučaja, razvilo. Sad festival ima vlastiti život nije više naša stvar, već svih posjetitelja koji prođu kroz njega. Sam motiv za pokretanje festivala nije bio novac jer ako želiš zaraditi novac, ne vodiš festivale, već postaješ agent ili radiš ovo što ja radim.

U elektronskoj glazbi ste 14 godina. Možete li mi reći gdje je bila na vašim počecima, a gdje je danas?

Osnova je cijelo vrijeme ista – da zabavi ljude i da ih zadrži u trenutku. Kad smo mi počinjali, nitko nije objavljivao albume te je izbor bio puno slabiji. U glazbenim prodavaonicama bilo bi dvadesetak CD-a. Danas je u prodavaonicama tisuću naslova koje možete poslušati, samim time je i puno više različitosti. U ovih 14 godina elektronska glazba se jako razvila, što mi se jako sviđa. Znatno je zrelija, privlači sve više zanimljivih i pametnih ljudi koji joj se posvećuju profesionalno. Mislim da je danas puno zanimljivija situacija nego prije.


Što joj prognozirate za budućnost? Hoće li elektronska glazba postati mainstream koji će upiti u sebe sve ostale tipove glazbe ili?

Mislim da je to već učinila. Ako slušate top liste u Britaniji, sve su to hibridi elektronske glazbe, poput Lady Gage. Elektronska glazba postala je vrlo moćna. Sve što stiže do pozicije mainstreama, krenulo je iz glazbenog podzemlja, a tako je i s elektronskom glazbom. U budućnosti će se, mislim, sve još širiti i rasti.

Kojim putem dalje?

Danas su DJ-i veliki i nastupaju u velikim klubovima. Mislim da će trend postati oprečan te će mali DJ-i nastupati u malim klubovima pred malobrojnom publikom. U tim prostorima će se elektronska glazba nastaviti razvijati. To je dobra stvar.

Surađivali ste s brojnim poznatim glazbenim imenima raznih generacija, od Neneh Cherry do glazbenih legendi poput Ritchieja Havensa i Neila Younga, a Prince je na vrhu vaše liste želja za suradnjom. S kim biste još voljeli surađivati?

Trenutačno puno radimo plesnu glazbu tako da sam prošao fazu heroja. Volim Mayu Jane Coles, koja je fenomenalan DJ, no želim raditi dance glazbu u spavaćoj sobi i ne razmišljati ni o čemu.