MARK RICHARDSON – SKUNK ANANSIE

'Nikada ne znamo kakvu će suludu odjeću Skin odjenuti'

04.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Na prošlogodišnjem izdanju Mars festivala u Zagrebu, grupa Skunk Anansie svojim je povratničkim nastupom oduševila i najskeptičnije, dok je Skin izvela show za pamćenje. Nastup prepun pozitivne energije i fenomenalne svirke jednostavno je doveo do eksplozije oduševljenja, a po svemu sudeći, isto nas očekuje u utorak 5. srpnja na njihovu drugom zagrebačkom nastupu koji će se održati u klubu Aquarius. O povratku na scenu, odnosima u bendu, novom albumu i još koječemu, u ekskluzivnom intervjuu za tportal.hr pričao je bubnjar grupe Mark Richardson

Koncertno ste jednako energični kao i na početku karijere, a Skin luđa nego ikada. Kako funkcionirate kao ekipa izvan pozornice?

I na pozornici i izvan nje postoji ta neka dobra vibra. To je, zapravo, prva stvar na koju smo obratili pažnju kada smo počeli razgovarati o ponovnom okupljanju. Pitali smo se ima li još kemije među nama. Već nakon pet minuta smijali smo se i zafrkavali pa smo zaključili da je vibra ostala. Zapravo, bolja je nego ikada.

Nedavno ste obradili pjesmu grupe The Stooges 'Search and Destroy' za potrebe filma 'Sucker Punch' Zacka Snydera. Vaša ideja, njegova ili njegovih producenata?

Marius Devries nas je pitao bismo li htjeli sudjelovati na albumu obrada. Imamo također i obradu pjesme 'Army of Me' od Bjork koja se češće izvodi.

Na kojem se mjestu The Stooges nalazi na vašoj ljestvici omiljenih bendova?

Volimo ih. Najbolju obradu te pjesme je napravila grupa Sucker Punch.

Na povratničkom albumu 'Wonderlustre' nekako se više osjeti utjecaj Skin i pjesama koje je ona stvarala tijekom svoje solo karijere. Čine li godine svoje ili ste namjerno htjeli malu ublažiti vaš glazbeni izraz?


Znam što mislite. Skin je razvila svoj cool stil nakon albuma 'Post Orgasmic Chill', ali je zvuk na albumu 'Wonderlustre' ipak od Skunk Anansie, koji kupi utjecaje sa svih strana. Sve smo ih zajedno stavili u jednu veliku zdjelu, dodali malo naše kemije, izmiksali i voila! Naravno da smo na momente mekani, ali smo pak s druge strane agresivniji nego ikada.

Ugodno ste iznenadili svoje obožavatelje albumom 'Wonderlustre' kojim ste pokazali da ste i dalje u jednakoj formi kao i kada ste se povukli. Zašto vam je trebalo toliko dugo da se ponovo okupite?

Mi smo svi vrlo zaposleni ljudi. Ja sviram s grupom Feeder i s njima sam snimio četiri albuma. Također sam vozio dva velika motocrossa kroz Afriku i Indiju. Ace producira mnoštvo njemačkih underground metal bendova, a ima i svoj bend Mantra. Cass je pokrenuo studio za vježbanje, preuređuje motore, a bavi se i fotografijom, dok je Skin snimala svoje solo albume, bavila se humanitarnim radom, malo je radila kao model i održavala ime Skunk Anansie na životu.

Kako to da ste spot za prvi singl s povratničkog albuma 'My Ugly Boy' realizirali u Beogradu s beogradskim glumcem Bojanom Dimitrijevićem?

Jednostavno zato što smo se zatekli na turneji u Beogradu, a i ispalo je da je snimanje daleko jeftinije, što je bio dodatni bonus. Taj videospot i nije na kraju bio baš jeftin jer je bilo potrebno cijelu garažu ofarbati u bijelo. Bojan je savršen i lijep i vrlo zanimljiva karaktera.


Prije nekoliko dana ste nastupili na open air festivalu Rock over Volga u Samari u Rusiji. Kakvi su dojmovi?

Bilo je fascinantno nastupati pred 250.000 ljudi. Bilo je vrlo stresno i zamorno nakon nastupa na festivalu Download, ali je to bilo jedno jako cool iskustvo. Nama je svejedno je li prostor u kojem nastupamo veliki ili mali. Ako je Skunk vojska spremna, to nam je najmanje važno.

'You Saved Me' je treći singl s 'Wonderlustrea'. Planira li se već sljedeći ili novi kojim ćete najaviti novi album?

Već smo u nekim zemljama objavili singl za radio 'God Loves Only You', ali načelno neće biti više novih singlova s albuma 'Wonderlustre'. Imamo već spremnih novih 15 pjesama za sljedeći album, ali nemamo pojma ni kako će se zvati niti kada će biti objavljen. Prvi put u našem životu dali smo priliku da novi album dođe k nama umjesto da ga pokušavamo na brzinu snimiti.

Oduševili ste zagrebačku publiku na svom prošlogodišnjem nastupu u sklopu Mars Festivala. Hoće li vaš skori posjet Zagrebu biti repriza ili ste pripremili nešto novo?

Novi je album vani pa ćemo svirati pjesme s albuma 'Wonderlustre'. Također imamo i novi light show, a i nikada ne znamo kakvu će suludu odjeću Skin odjenuti kao ni što će izvesti na pozornici. Volimo svirati kod vas i htio bih ovom prilikom zahvaliti svim fanovima na potpori. Volimo vas!