7. SRPNJA

Neobični Battles u ljubljanskom Kinu Šiška

30.06.2011 u 11:38

Bionic
Reading

Centar urbane kulture Kino Šiška i Udruženje za umjetničku produkciju Kataman iz Ljubljane 7. srpnja u ljubljansko Kino Šiška dovode Battles, jedan od najneobičnijih bendova današnjice

Ovaj američki bend u jednoj 'glazbenoj bitki' spaja math-rock, hardcore, avangardu, minimalizam, neoklasiku, techno i post rock, a u Ljubljanu stiže predstaviti svoj drugi album 'Gloss Drop' izdan prije nepunih mjesec dana. Prije Ljubljane odradili su nastupe po Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Austriji, a prilika da ih se uživo čuje u Kinu Šiška jedinstvena je za hrvatsku publiku. Nakon Ljubljane, na nama bližim lokacijama svirat će još samo u Napulju, odnosno na slovačkom festivalu Pohoda, a onda napuštaju Stari kontinent i do kraja će godine odrađivati američku turneju.

Iako po definiciji rokeri, Battles su u sukobu sa samim granicama koje definiraju rock te svim snagama napada na prosječnost i bore se s konvencijama i predrasudama. Sofisticirana i sinkronizirana 'buka' koju proizvode ovi podjednako talentirani i redom vrsni glazbenici, 'iz zasjede' napada publiku jednako kao što tom bukom glazbenici 'napadaju' i jedan drugoga.

Battles su nastali u New Yorku 2002. Bend čine bubnjar John Stanier te gitaristi Ian Williams i Dave Konopka. Debitanski album 'Mirror' izdali su 2007, nakon serije EP-ova. Album je doživio instantni uspjeh. BBC Music ih je nazvao 'trenutačno najboljim bendom na svijetu', Pitchfork im je dodijelio ocjenu 9,1 i etiketu Best New Music, a časopis Time album je postavio na sedmo mjesto u izboru za album godine.

Kao što je i 'Mirror' učinio znatan iskorak od EP-a, i novi je album 'Gloss Drop' načinio neobičan zaokret koji slušatelja ponovno odvodi na neistraženo područje, koji lako opčinjuje, a istovremeno se žustro odupire kategorizaciji i analizi. Album žari izuzetnom jasnoćom i što mu bliže priđete i što ga više slušate, bolje se ukazuju njegovi prekrasni detalji.

Ulaznice se za koncert mogu kupiti preko sustava Eventima po cijeni od 19,50 eura, u Sloveniji u pretprodaji stoje 18 eura, a na blagajnama na dan koncerta cijena će im biti 20 eura