VRHUNAC PROGRAMA

Bogat program Avantgarde Jazz Festivala u srpnju

17.06.2011 u 11:11

Bionic
Reading

U srpnju Avantgarde Jazz Festival predstavlja vrhunac ovogodišnjeg programa - dolaze New Gary Burton Quartet, George Benson i Return to Forever IV

New Gary Burton Quartet, predvođen slavnim vibrafonistom Garyjem Burtonom, nastupit će 1. srpnja na travnjaku hotela Eden u Rovinju. Nakon New Gary Burton Quarteta, 8. srpnja, u bivšoj Tvornici duhana Rovinj, publiku očekuje nastup jednog od najpoznatijih pop i R&B pjevača, deseterostrukog dobitnika Grammyja Georgea Bensona, dok će 17. srpnja u istom prostoru nastupiti Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chickom Coreaom.

Gary Burton slavni je vibrafonist, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima se nalazi i šest nagrada Grammy. Poznat je kao pionir fusion jazza i kao glazbenik koji je popularizirao duet format u jazzu. Prvi je predstavio svijetu stil sviranja vibrafona s četiri palice i bio najmlađi glazbenik u povijesti koji odnosi titulu DownBeata Jazzman of the Year. Jednu od najvažnijih suradnji, koja traje već 38 godina, Burton je ostvario s Chickom Coreaom.

George Benson jedan je od ponajboljih jazz gitarista te pop i R&B pjevača na svijetu, deseterostruki dobitnik nagrade Grammy te dobitnik najvećeg priznanja u svijetu jazza - Jazz Master nagrade. Vlasnik je velikih hitova 'Give Me The Night', 'Turn Your Love Around', 'Breezin'', 'On Broadway', 'This Masquerade', 'Greatest Love of All'. Također je vlasnik Grammyjem nagrađene ploče 'Breezin'' koja je postala kultno ostvarenje popularne glazbe, prva na području jazza koja je imala platinastu nakladu.

Uz sastav Milesa Davisa te Mahavishnu Orchestra i Weather Report, Return To Forever je bio jedan od najpoznatijih bendova fusion pokreta iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća. To je ujedno najpoznatiji sastav svestranog klavirista i skladatelja Chicka Coreae. Sada se vraćaju kao Return to Forever IV, okupljajući RTF članove Chicka Coreau, Stanleyja Clarka i Lennyja Whitea, legendarnog violinistu Jean-Luca Pontyja iz Mahavishnu Orchestra i cijenjenog gitaristu Franka Gambalea.

Prvo izdanje Avantgarde Jazz Festivala održava se ove godine u Rovinju, a vrhunski jazz program odvija se tijekom tri mjeseca na različitim lokacijama. Od svibnja do srpnja Rovinj će tako, u sklopu Avantgarde Jazz Festivala, ugostiti neka od najpoznatijih, ali i najiščekivanijih jazz imena današnjice - Julian Lage Group, Anat Cohen Quartet, Dr. Lonnie Smith Trio, New Gary Burton Quartet, George Benson, Return to Forever IV.

Ulaznice za koncerte Avantgarde Jazz Festivala moguće je kupiti na prodajnim mjestima Eventima i online na www.eventim.hr

Predstojeći koncerti 1. Avantgarde Jazz Festivala:
1. srpnja New Gary Burton Quartet, travnjak hotela Eden, 21 sat
8. srpnja George Benson, dvorište bivšeg TDR-a, 21 sat
17. srpnja Return to Forever IV, dvorište bivšeg TDR-a, 21 sat

Hit s istoimene, Grammyjem nagrađene ploče