UOČI KONCERTA U ZAGREBU

Joe Cocker naručio puno voća i čokoladice Mars

30.05.2011 u 21:36

Bionic
Reading

Legenda bluesa Joe Cocker u srijedu nastupa u Areni Zagreb. Zahtjeva nema puno, tražio je tek voće i čokoladice Mars u garderobi. Autor vječnih balada u Zagrebu će izvesti i neke pjesme koje inače ne pjeva

Dobitnik Grammyja, Zlatnog globusa i Oscara, glazbenik koji je u 40 godina karijere snimio 21 studijski i četiri live albuma, legendarni Joe Cocker nakon četiri godine ponovno kreće na europsku turneju.

'With A Little Help From My Friends', Woodstock

Slavni Britanac koji je svoje mjesto na ljestvici najvećih izvođača svih vremena zavrijedio vječnim hitovima 'You Can Leave Your Hat On', 'Unchain My Heart', 'Night Calls' i mnogim drugima, turneju 'Hard Knocks' nazvanu po istoimenom uspješnom albumu započinje sutra u Bratislavi, a već u srijedu osebujnim zrnatim glasom i specifičnim pokretima rukama tijekom nastupa počastit će i hrvatske obožavatelje.

Čokoladice u garderobi

Koncert u Areni Zagreb počinje u 21 sat, a ulaznice se još mogu naći za donje tribine po 280 kuna te za lože po 600 kuna. Cockeru će ovo biti treći nastup u Hrvatskoj (prvi put je nastupio 1998. u Domu sportova te 2005. u Puli), a u Zagreb dolazi na dan koncerta. Kako otkriva organizator Lupa promocija, 67-godišnji roker i blueser sa sobom dovodi vlastitog kuhara, a prohtjeva nema puno.

Tražio je tek da ga u garderobi prije nastupa dočeka puno voća i čokoladice Mars. Produkcijski koncert neće biti megalomanski jer, kako ističe organizator, Joeu Cockeru, kao ni Leonardu Cohenu i drugim velikanima, ne treba pompozna produkcija i velika mašinerija – za njihov savršen nastup dovoljni su oni sami na pozornici s kvalitetnim pratećim bendom i užitak je zajamčen. Englez rođen u Sheffieldu najavljuje šou za pamćenje kojim će dominirati njegove dobro poznate blues i rock balade, ali najavljuje i malo iznenađenje.

'Ima pjesama koje su bile dosta uspješne, ali sam ih uvijek zanemarivao na koncertima. Stoga ću na ovoj turneji pjevati i starije pjesme poput 'Simple Things' i 'Tonight', otkriva glazbenik koji je svjetsku slavu stekao 1969. godine obradom pjesme The Beatlesa 'With a Little Help from My Friends' i njenom nezaboravnom izvedbom na Woodstocku

Odrastao na ulici

Iste je godine izdao i prvi istoimeni album te vrlo brzo i drugi 'Joe Cocker!', na kojem su se također našle obrade četvorke iz Liverpoola, ali i drugih slavnih glazbenika poput Boba Dylana i Leonarda Cohena.

'Proveo sam više vremena na ulici nego u učenju', kaže Cocker o glazbenim počecima, a o novom albumu, prvom nakon trogodišnje stanke, blues legenda otkriva: 'Obožavatelji koji su bili sa mnom dovoljno dugo razumjet će naziv albuma. Nije riječ o mračnijem smjeru, dapače, novi materijal je više pop od svega što sam radio posljednjeg desetljeća.'

Supruga ga izvukla iz pakla droge

Karijeru Joea Cockera obilježila je i dugogodišnja ovisnost o alkoholu i drogama. Piti je počeo već nakon prve turneje 1970. godine kad je pao u depresiju, a dvije godine poslije deportiran je iz Australije zbog posjedovanja marihuane. Neko vrijeme bio je ovisan i o heroinu, a iz pakla droge izvukla ga je supruga Pam Baker, s kojom se vjenčao 1987. godine.