UKIDANJE NAGRADA

Santana se bori za prava etno glazbe

27.05.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Prošli mjesec ukinuto je više od 30 glazbenih kategorija za dodjelu prestižne nagrade Grammy: slavni glazbenik pridružio se kolegama u pisanju protestnog pisma organizatorima

Carlos Santana za svoj glazbeni doprinos bio je tijekom šest desetljeća na sceni nagrađen s deset Grammyja

Sada se slavni gitarist i pjevač i njegov glazbeni kolega Herbie Hancock bune protiv promjena koje su organizatori dodjele prestižne glazbene nagrade unijeli u kategorijama. Naime, prošli mjesec objavljena je vijest da se ukida najmanje 30 kategorija.

Santana je u pismu naveo:

'Ukloniti latin jazz i ostale kategorije etno glazbe znači napraviti veliku nepravdu briljantnim glazbenicima koji su održali ovaj tip glazbe živim za svoje fanove, stare ali i nove. Snažno se protivimo takvoj odluci i molimo vas da i dalje zastupate sve boje etno glazbe koja je ostala u srcima obožavatelja diljem svijeta.'

Ogorčeni glazbenici tvrde da su izmjene donesene bez prethodne konzultacije sa članovima glazbene Akademije te su uputili protestno pismo ustanovi Recording Academy. Neil Portnow, predsjednik te glazbene organizacije, tvrdi da su prije odluke obavljeni razgovori s članovima uprave.

'U odboru se nalaze članovi Akademije među kojima su ugledni glazbenici, producenti, znanstvenici i stručnjaci u brojnim područjima. Proces uklanjanja određenih kategorija bio je pomno razmatran i o njemu se vrlo ozbiljno vijećalo mjesecima', naveo je u objašnjenju.

Suvremeni blues, američki etno, kategorija havajske glazbe i latin jazz našli su se među 31 kategorije planirane za ukidanje. Razočarani glazbenici održali su protest na Beverly Hillsu.