Mizar / Bei the Fish

Vrhunska glazba stiže iz Makedonije

02.06.2011 u 10:00

Bionic
Reading

I kada je bilo više nego izvjesno, nakon posljednjeg albuma 'A view to a Flower Garden', da makedonska grupa Mizar pripada prošlosti, Gorazd Čapovski diže bend iz pepela i stvara najbolji album grupe Mizar u karijeri. Istovremeno, druga makedonska grupa Bei the Fish kao da je novo otkriće londonskih artističkih krugova bliskih alternativnom kazalištu

Unatoč odlasku markantnog pjevača Gorana Tanevskog, koji je ostavio duboki pečat svojim glasom i svojom pojavom na Mizaru, ali i odlasku odličnog Gorana Trajkoskog, čija kreativnost ga je odvela na niz drugih projekata (uglavnom kazalište, ali i neki inozemni projekti), gitarist grupe i jedan od lidera, Gorazd Čapovski, nije se predao. Iako se dalo naslutiti da je nastavak njihove karijere više počela nalikovati mamuzanju mrtvog konja, Gorazd je albumom 'Deteto na beloto more' Mizar vratio na sam vrh. Hoćemo li taj vrh nazvati dark folk, etno rock, gothic ili već nekako, nije važno koliko činjenica da je uspio napokon pronaći dobitnu kombinaciju i indiskretno dati do znanja da je upravo on taj koji posljednjih 20 godina i kroz pet albuma, bio kreativna sila Mizara.

I koliko god je Goran Tanevski dao pečat grupi svojim dubokim glasom i svojom markantnom pojavom, toliko su te dvije karakteristike postajale sve pretencioznije dok se nisu do kraja izlizale. Međutim, Mizar bez tog karakterističnog i upečatljivog glasa kao i samog načina pjevanja više ne bi bio Mizar. I onda je Gorazd pronašao spasonosnu ideju. Kao novi pridruženi član odnosno članovi Mizara, postaju muški bizantski zbor Harmosini koji svojim sjajnim glasovima i pjevanjem još više pojačavaju snagu glazbenog izraza Mizara i njihova dark folka.

Istovremeno, Gorazd svojim skladateljskim i producentskim zahvatima stvara od Mizaraprvorazrednu etno rock senzaciju koja dijelom asocira na Dead can Danceali sa svojim specifičnim pečatom i jedinstvenom snagom glazbenom izraza. Ako kojim slučajem krenete autom u Makedoniju, 'Deteto na beloto more' odličan je soundtrack za vaše putovanje Makedonijom jer sadržava tu neizbježnu suvremenost u jedinstvenoj sinergiji s arhaičnim zvukom tog podneblja.

Za razliku od Mizara, makedonska grupa Bei the Fish kao da je stigla ravno iz Londona. I to iz artističkih krugova bliskih alternativnom kazalištu. Kreativni dinamo grupe Ognen Anastasovski (gitara, bas, programiranje, vokal, klavijature) i pjevačica prekrasna glasa Valentina Minovska, na šestom albumu grupe Bei the Fish 'Just an Idea!?' uz standardnog člana Nenada Tonkina, ugostili su i britanskog hip hopera Ola Diossa te popularnu makedonsku pjevačicu Karolinu Gočevu. Njihov konceptualni album složen je od pjesama/priča o odnosima njih dvoje na jedan krajnje inovativan i dopadljiv način koji treba čuti jer ga je vrlo teško opisati. K tome, to je tek prvi dio dok će nastavak uslijediti na sljedećem albumu najavljenom već za kraj ove godine, uz napomenu da su sve pjesme otpjevane na engleskom jeziku.

No ono što je daleko važnije, osim spomenutog koncepta, jest glazba koju stvaraju. A ta se glazba doista teško može definirati. Da postoji pop lounge oni bi bili utemeljitelji tog žanra. Sofisticirana down tempo elektronika i tek jedva primjetne funk soul gitare, koje na momente znaju doći i u prvi plan te nevjerojatna mješavina trip hopa, soula i popa s vrhunskim vokalom sjajne Valentine Minovske Urbani loung zvuk koji vas osvaja svojom pitkošću i neočekivanim ritmovima uz kojih se nesvjesno ljuljate ili lupkate, ali i odlično složeni vokali Ognena i Valentine uz zavidnu produkciju koju sami potpisuju.

Vrhunsko diskografsko ostvarenje koje će vas ostaviti bez daha i natjerati da ga slušate ponovo i ponovo. Najveća mana, ako se to može nazvati manom, jest činjenica što album ne sadrži hit ni tu, danas neophodnu potrebnu komercijalnu crtu, kako bi se pjesme mogle pojaviti na oficijelnim top ljestvicama. Ukratko, teško da ćete pjesme s njihova novog albuma čuti u eteru unatoč vrlo radiofoničnim pjesmama, ali i zbog hermetičnosti domaćih radiopostaja spram izvođača iz regije. Stoga ne čekajte da vam se nametnu, već ih potražite sami i uživajte u njihovoj glazbi i nećete požaliti. Uostalom, 'Just an Idea!?' nalazi se na besplatnom downloadu.

Ocjena: Mizar – 9/10
Izdavač: Dallas Records

Ocjena: Bei the Fish – 9/10

Izdavač: Self Released