S TOP LISTA U KINODVORANE

Dolazi veliki val filmskih biografija glazbenika

18.05.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Čak dva filma o The Clash, biografija Beach Boysa, Boba Marleyja i Freddyja Mercuryja, priča o njujorškom klubu CBGB – ako budu snimljeni, glazbeni filmovi zatrpat će kinodvorane u godinama koje dolaze

Prije negoli je pustio bradurinu pa za potrebe satiričke autodestrukcije postao čak i ljudski WC, Joaquin Phoenix odjenuo je crno, zaglumio šmrkanje speeda i pokazao da daleko bolje pjeva klasike Johnnyja Casha nego što repa vlastite lobotomične rime. Prethodio mu je 'Ray', a naslijedio ga 'Dreamgirls', a potom se zdravstveni i ljubavni problemi Iana Curtisa susreli s glazbenim genijem i visokim filmskim stilom u kultnom festivalskom hitu 'Control'.
Nakon toga, mogli smo gledati uistinu svašta – od inventivnog spomenika Dylanu u 'I'm Not There' do pokušaja reinvencije tinejdžerskih ikona u 'The Runaways' i seciranja jednog od stupova francuske popkulturne baštine u 'Gainsbourgu'.

Freddie Mercury

Trend je ustoličen i sada se čeka post scriptum, ali s obzirom na količinu najava koju vidimo u filmskim vijestima, PS će biti trend sam, jer sve snimljeno u posljednjih pet godina čini se tek kao mali uvod u invaziju – novi, neki konfekcijski, a neki autorski, od tradicionalnih filmskih biografija svakako drukčiji biografski filmovi glazbenih ikona trebali bi uskoro pokriti cijelu čitanku glazbenog odgoja 21. stoljeća. Ako se realizira i polovina najavljenih naslova u sljedećih godinu do dvije, jasno je da će upravo celuloidne biografije glazbenika postati vodeća filmska konkurencija izvan domene crtića, romantičnih komedija i superherojskih spektakala za 3D naočale.

Posljednji potvrđeni projekt ovog tipa jest filmska priča o Jeffu Buckleyju, indie ikoni i kantautoru koji nikada nije zavladao svjetskom estradom, ali je utjecao na golemu listu nasljednika s gitarom u ruci. Prerano preminuli Buckley, koji se kao 31-godišnjak utopio tijekom noćnog kupanja u rijeci, trebao bi postati tema novog filma Jakea Scotta, sina Ridleyja Scotta. Ryan Jaffe napisao je scenarij služeći se knjigom 'Dream Brother: The Lives and Music of Jeff Buckley' Davida Brownea, a pitanje na koje svi čekaju odgovor jest – tko će glumiti pokojnog genijalca?

Ista se pitanja prvo postavljaju kod većine najavljenih biografskih filmova koji listu zvijezda objavljuju kao posljednju stvar. Doduše, kada govorimo o 'Southpaw', nema puno dileme oko toga tko je glavna zvijezda, koliko dileme postoji oko toga hoće li se film ikada snimiti. U svakom slučaju, ideja je da Eminem dobije nasljednika hita '8 milja', ovog puta boksački film u kojem će popularni reper kroz metaforu lika i djela boksača s problemima reflektirati svoj lik i djelo u novom razdoblju nakon osmomiljne uspješnice, dakle sve od problema s ovisnosti o tabletama do novog uspona na vrh svijeta. Barem takvu ideju ima Kurt Sutter, autor odličnog TV serijala 'Sinovi anarhije'.

Čak dva projekta vezana su uz grupu The Clash – jedan je priča o snimanju epohalnog albuma 'London Calling', nazvana, pogodili ste, 'London Calling'. Saga o snimanju albuma ujedno je saga o kaotičnim danima punka i prvim koracima ovog benda u širenju vidika izvan hermetične scene londonskih garaža, s potpisom scenarista Jeza Butterwortha, nagrađenog za predstavu 'Jerusalem'. Mick Jones i Paul Simonon su producenti.

U međuvremenu, planira se i igrana biografija Joea Strummera, frontmena The Clash preminulog 2002. godine, a ni za jedan od ovih dvaju projekata još nije poznata lista glumaca, kao ni lista datuma za premijerna prikazivanja.

Sličnu sudbinu za sada ima i čedo Andyja Harriesa, film o – bizarne li, ali zanimljive ideje – učitelju Alunu Renshawu, čiji su učenici bili članovi zbora na himni Pink Floyd 'Another Brick In The Wall'. Ovaj originalan pristup 'filmu o Floydima' za sada ima jednu veliku prepreku u realizaciji – bend nije dopustio korištenje pjesme za potrebe onoga što Harris opisuje kao spoj 'Društva mrtvih pjesnika' i 'School Of Rock'.

Najavljivana biografija Jimija Hendrixa otkazana je svega nekoliko mjeseci nakon vijesti o pokretanju produkcije (do iduće prigode), a Randal Miller i Jody Savin u međuvremenu rade na dvama paralelnim glazbeno-filmskim projektima – jedan je priča o Dennisu Wilsonu, bubnjaru Beach Boysa, a drugi film o legendarnom njujorškom klubu CBGB, u kojem su svoje karijere započeli The Ramones, Patti Smith, Blondie, Talking Heads...
Bob Marley

 

Dok čekamo provjeriti kako se Sacha Baron Cohen snašao u ulozi Freddieja Mercuryja, kralja stadionskog rocka i energičnog frontmena grupe The Queen (Brian May je za BBC potvrdio glasine o 'Boratovom' uplivu u rock and roll, ali nitko ne zna kada ćemo vidjeti gotov proizvod), pojavila se i nova velika najava iz Engleske – film o Bobu Marleyju i njegovu životu u Londonu 1977. koji britanska redateljica Jenny Ash opisuje kao priču o Marleyju kao čovjeku, a ne legendi.


I ona je naišla na ozbiljan problem – kako dobiti prava na korištenje glazbe? Marleyjevo imanje nije dalo zeleno svjetlo za ovaj projekt, a isti su problemi stopirali filmsku biografiju Janis Joplin, baš kao što zadaju probleme autorima filma 'Sexual Healing'/'Midnight Love' (dva su radna naziva), biopica o Marvinu Gayeu

Jer, glazba i film možda i imaju savršen suživot, ali čim u priču ubacite veliki biznis, znate da će doći do rata.