AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL

Anat Cohen Quartet u Rovinju

17.05.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Avantgarde Jazz Festival, ove će sezone okupiti neka od najznačajnijih imena svjetske scene džeza te na taj način obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada, a domaćoj i internacionalnoj publici pružiti užitak slušanja glazbe na prestižnim lokacijama Rovinja

Izraelska multiinstrumentalistica i skladateljica te jedna od ponajboljih klarinetistica na svijetu koja živi i djeluje u SAD-u, Anat Cohen, 27. svibnja ove godine nastupit će u Rovinju u sklopu Avangarde Jazz Festivala. Anat Cohen nastupa diljem svijeta, uključujući najprestižnije klubove poput Village Vanguarda i Jazz Standarda, a svoj nastup u Rovinju održat će na pozornici Monte s početkom u 21 sat. Uz Cohen (saksofon) će za klavirom nastupiti Jason Lindner, Daniel Freedman za bubnjevima i Joseph Martin na kontrabasu.

Anat Cohen, osim što djeluje u triju The 3 Cohens, stalna je članica Diva Jazz Orchestra, s kojim je ostvarila suradnje s legendarnim jazzistima: Nancy Wilson Daveom Brubeckom Slideom Hamptonom i Diane Schuur, svira i u Five Play Jazz Quintetu, a surađivala je i s Lincoln Center Jazz Orchestrom Wyntona Marsalisa. Stalna je članica njujorškog Choro Ensemblea s kojim izvodi tradicijsku brazilsku choro glazbu, skupine Duduka Da Fonseca's NY Samba Jazz koja svira brazilski džez, brazilskog pop Brazooca Banda, afro-latin skupine Mango Blue i drugih. Kao gošća nastupala je s brojnim orkestrima, primjerice s orkestrom The New York Pops ili The Binghamton Philharmonic Orchestrom.

Dobitnica nekoliko prestižnih nagrada, inovatorica koja razumije tradiciju džeza i s poštovanjem se odnosi prema njoj, Anat Cohen vodi i vlastite skupine s kojima je snimila samostalne albume: 'Place & Time' (Anzic Records, 2005) koji je te godine u New Yorku bio proglašen najboljim debitanskim albumom, 'Poetica' (Anzic Records, 2007) na kojem svira isključivo klarinet te 'Noir' (Anzic Records, 2007) što ga je snimila s orkestrom. Jazz Times albume 'Poetica' i 'Noir' uvrstio je u pedeset najboljih izdanja 2007. Posljednji album izdala je 2008. pod nazivom Notes From The Village.

Ulaznice za koncert u pretprodaji mogu se kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Eden, Park i Adriatic te na svim ostalim prodajnim mjestima sustava Eventim. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 120 kuna za sjedeća mjesta i 100 kuna za stajaća mjesta.

Festival je otvorio Julian Lage Group koncertom u Maistrinom butique hotelu Monte Mulini dok će nakon Anat Cohen Quarteta, 10. lipnja u hotelu Mote Mulini, sa svojim trijom nastupiti priznati orguljaš i klavijaturist Dr. Lonnie Smith. U srpnju publiku očekuju čak tri vrhunska jazz koncerta. Prvi od njih održat će, 1. srpnja u hotelu Monte Mulini, New Gary Burton Quartet na čelu s Garyjem Burtonom, glazbenikom koji je predstavio svijetu stil sviranja vibrafona s četiri palice i popularizirao duet format u jazzu.

Tjedan dana nakon New Gary Burton Quarteta, 8. srpnja, u bivšoj Tvornici duhana uslijedit će koncert jednog od najpoznatijh pop i R&B pjevača, ujedno i vrhunskog jazz gitariste te višestrukog dobitnika Grammyja Georgea Bensona, dok će Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chick Coreaom, nastupiti 17. srpnja na livadi hotela Eden.