DRUGA POLUFINALNA VEČER

I Slovenci i Bosanci u finalu Eurosonga

12.05.2011 u 23:03

Bionic
Reading

Druga polufinalna večer ponudila je daleko kvalitetnije pjesme od prve, a do finala su se, uz Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, probili Estonci, Rumunji, Moldavci, Danci, Irci, Austrijanci, Ukrajinci i Šveđani

Jedan od favorita ovogodišnjeg Eurosonga otvorio je drugu polufinalnu večer. Velika zvijezda BiH Dino Merlin imao je vrlo pitku pop pjesmu 'Love in Rewind', no unatoč nesigurnom početku, pred kraj je zvučao kao da je izvodi nakon što su ga proglasili pobjednikom Eurosonga. Sasvim pristojan nastup s pratećom grupom. Austrijanci, koji su se nakon nekoliko godina pauze vratili na Eurosong, poslali su Nadine Beiler koja je u šljokastoj minici odmah dala do znanja i da ima doista sjajan glas, pa je i nastup bio minimalistički, bez dodatnih efekata i pratećih plesača. Pomalo čudi što je pjevala na engleskom, no pjesma zvuči kao hit i za vjerovati je da će se naći u finalu. 3JS je naziv benda iz Nizozemske koji je izveo prilično himničnu 'Never Alone'. Korektno, ali lagano dosadno. Witloof Bay su Belgijanci koji su nastupili s pjesmom 'With Love Baby' i oduševili svojim a capella nastupom, bez ijednog pratećeg instrumenta. Isti za volju, više su djelovali kao gosti Eurosonga u show programu nego natjecatelji, no baš zbog toga imaju velike šanse za ulazak u finale, a možda  i visok plaman. TwiiNS su Slovakinje blizanke koje su pjevale na engleskom, kao i svi prije njih. Totalno seksi, u stilu Beyonce, s pjesmom vrlo sličnom njezinom repertoaru, ali ipak nešto manje uvjerljivo od nje. Kako god, Slovaci imaju veliki hit i velike šanse da nastupe u finalu.


Ukrajina je poslala lijepu Ukrajinku - plavušu Miku Newton (pravim imenom Oksana Stefanova, koja inače pjeva u politički angažiranom punk bendu). Vrlo popularna punk rock moldavska grupa Zdob si Zdub bila je uvjerljivo najveselija i najbučnija u prvom dijelu večeri. Izvela je pjesmu 'So Lucky', koja bi komotno mogla egzistirati na britanskoj top ljestvici i koja će nakon ovog nastupa sigurno pridobiti nove fanove iz cijelog svijeta. Šveđani su se pojavili s pjesmom 'Popular', koja je zvučala kao retro elektro hit iz druge polovice 80-ih. Pjevao ju je Eric Saade uz pomoć četiri rasplesana Šveđana. Atraktivno i dosadno, uz sto puta ponovljen refren 'I Will Be Popular'. Christos Mylordos s Cipra pjevao je na materinjem jeziku dosadnu pjesmu 'San aggelos a'agapisa', uz dašak lokalnog folklora. Bugarsku je predstavljala Poli Genova s pjesmom 'Na inat', koja je zvučala kao Cranberries na početku karijere. Pristojan nastup. Makedonci su poslali svog vrlo popularnog pjevača, glumca i voditelja Vlatka Illievskog koji je uz prateću plesnu ekipu, koja je izvela vrlo šaroliku koreografiju baziranu na svakojakim folklornim elementima, pjevao, bez sumnje, veliki hit 'Rusinka'. Pitanje je samo gdje će je osim u Makedoniji proglasiti hitom. Bivša pobjednica Eurosonga iz Izraela Dana International (nekad poznata kao muškarac Sharon Cohen) pjevala je 'Ding dong'. Bezvezna pjesma. 19-godišnja Maja Keuc iz Slovenije vrlo je uvjerljivo izvela vrlo pristojnu pjesmu 'No One'. Ne škodi spomenuti da je i ona počela pjevačku karijeru u talent showu u kojem je pobijedila. S obzirom na glas – s razlogom. A i novinari koji prate ovogodišnji Eurosong proglasili su je najzgodnijom natjecateljicom.


Hotel FM je vrlo popularan rumunjski bend koji je pjevao pjesmu 'Change'. Još jedan beznačajan pop pjesmuljak. 'Rockefeller Street' naziv je pjesme Getter Jaani koja je predstavljala Estoniju. I pjesma i nastup kao da su uzeti Lily Allen. Sto posto hit i velike šanse za ulazak u finale. Anastasyia Vinnikova pjevala je domoljubnu pjesmu 'I Love Belarus'. Dakako, ona je predstavljala Bjelorusiju. Unatoč neskrivenom seksipilu, bolje da nije predstavljala Bjelorusiju na Eurosongu. Latvija je pak poslala totalno bezvezni bend Musiqq s pjesmom 'Angel in Disguise'. Veliki promašaj! A Friend in London su Danci koji su pjevali 'New Tomorow'. Odlična pjesma pod utjecajem brit popa. I kao zadnja je nastupila Irska koja je poslala braću blizance Jedward (John & Edward) s pjesmom 'Lipstick'. Pod neskrivenim utjecajem Pet Shop Boysa, kako izgledom, tako scenskim nastupom i pjesmom, Irci imaju velike šanse približiti se pobjedi.

Međutim, žiri i gledatelji u finale su plasirali estonsku Lily Allen odnosno Getter Jaani, bezvezni rumunjski Hotel FM, odlične punk rock Moldavce Zdob si Zdub, Dinu Merlina iz BiH, danski brit pop A Friend In London, skroz dobre Irce Jedward koji se furaju na Pet Shop Boyse, odličnu austrijsku pjevačicu Nadine Beiler, punk pjevačicu iz Ukrajine Miku Newton, lijepu Slovenku Maju Keuc te dosadnog Šveđanina Erica Saadea.