Hesus Attor / Ruiz

'Senorai' / 'Draw the Line Never a Square'

19.05.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Dva hvalevrijedna izdanja mlade hrvatske nezavisne etikete Geenger Records predstavljaju dva izvođača bučnog, ali vrlo različitog glazbenog izraza. I dok su riječki Hesus Attor čudnovati tragači za novim zvukom metala, Ruiz su jedna od ovogodišnjih ugodnijih alter pojava u Hrvatskoj

Možda je za zanimljive Riječane dovoljno napisati da su spojili metal s operom, etnom i hard core metalom te svim ostalim podvrstama rocka. U pitanju je, bez sumnje, jako eksperimentalan bend. Njihova glazba zasigurno bi oduševila Mikea Pattona, nekadašnjeg frontmena grupe Faith No More koji se kasnije reinkarnirao u solo projektima kao što su Mr. Bungle, Tomahawk, Fantomas, Lovage, The Dillinger Escape Plan i Peeping Tom. Poput njegovih glasovnih i glazbenih bravura, loopinga i eksperimentiranja, i Hesus Attor su na ovom EP-u s četiri pjesme zapjevali svojevrsnu japansku operu uz nekoliko metal rifova, ali i elektronikom iz nekih davnih vremena. Korak dalje od prethodnog albuma 'Sonic Gastronomy Vol. 1' i nova poslastica za ljubitelje eksperimentalnog metala i istraživača nekog novog zvuka i inovatora glazbenog žanra. Nije za svakoga, ali neki bi mogli ostati oduševljeni. U svakom slučaju, na radiju ih nikada nećete čuti. Valja spomenuti da je EP 'Senorai' dostupan isključivo preko digitalnog downloada, a možete ga kupiti, ali i preslušati na službenoj stranici benda www.hesusattor.com.

Za razliku od Hesus Attora, čiju muziku teško da ćete ikada čuti na nekom radiju, pjesme grupe Ruiz mogu samo služiti na čast nekoj radijskoj postaji koja će ih puštati, jer njihova je muzika zarazno dobra. Alter pop sa žestokim rifovima u kojima se mogu prepoznati i Oveflow i Nirvana i Gang of Four. Melodično i bučno, intrigantno i pitko, ali i skladateljski odlično. Puno energije i pohvalni autorski izraz koji bi uz malo jaču medijsku podršku mogao od Ruiza stvoriti novu hrvatsku alter rock atrakciju. Štoviše, sve četiri pjesme na ovom EP-u imaju potencijal hita i teško ih je prestati slušati. Da je pjesmu 'I Talk When You Speak' snimila neka globalno proslavljena i poznata grupa, ona bi danas već osvajala vrhove top ljestvica širom svijeta. I 'Run' ima sve potencijale bezuvjetnog hita, kao i 'You Decide'. Jedina zamjerka možda ide na produkciju (koju sami potpisuju), koja nije loša, ali bi mogla biti još bolja, što bi podiglo Ruiz na još viši nivo. Jedan Rick Rubin bi im sjajno sjeo. Također, valja spomenuti nesavršeni engleski kojim pjeva pjevač, no upravo taj grubo izgovoreni engleski daje poseban šarm svim pjesmama i njihovom izrazu. Ne čekajte da vam to netko servira, već nabavite 'Draw the Line Never a Square' i uživajte u novim odličnim pjesmama trija koji čine Tomislav Šnidarić, Marko Kalčić i Janko Kezele, odnosno grupe Ruiz. I ovaj album možete nabaviti preko digitalnog downloada http://music.geengerrecords.com.

Ocjena: Hesus Attor – 7/10
            Ruiz - 9/10

Izdavač: Geenger Records