NOVI SKANDAL NA EUROSONGU

Srpski ministar: BiH mi je ukrala pjesmu!

10.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Srbijanski ministar ekonomije, potpredsjednik vlade i kompozitor Mlađan Dinkić optužio je sarajevsku grupu Regina da je u pjesmi 'Bistra voda', koja će predstavljati BiH na ovogodišnjem Eurosongu u Moskvi, plagirala refren pjesme 'Oltar', čiji su autori Dinkić i nekadašnji pjevač grupe Piloti, Kiki Lesendrić

Do ovogodišnjeg izbora za Eurosong ostala su još dva i pol mjeseca, i iako sve zemlje još uvijek nisu izabrale pjesme koje će ih predstavljati u Moskvi, političko-glazbeni skandali se smjenjuju kao na tekućoj vrpci. Nakon gruzijske 'provokacije' s izborom pjesme 'We Don't Wanna Put In', čiji tekst očito aludira na prezime ruskog premijera, te pobjede ukrajinske pjevačice Anastasije Prihodko na ruskom izboru, koja je protumačena kao 'vraćanje duga za plinsku krizu', na red je stigao i Balkan.

Tako Mlađan Dinkić, srbijanski ministar ekonomije koji se u slobodno vrijeme bavi komponiranjem (a od čega je, prema vlastitom priznanju, u 2008. zaradio oko 3.000 eura), traži od sarajevske grupe Regina da ga potpišu kao koautora ovogodišnjeg kandidata BiH za Moskvu, pjesme 'Bistra voda'.

Dinkić je kao potporu angažirao i 'neovisnog eksperta' Slobodana Markovića, koji tvrdi da je refren pjesme 'Oltar', doslovce prekopiran u pjesmu 'Bistra voda', dok je harmonijski jezik u drugim dijelovima pjesama identičan i do 75 posto.

Pjesma 'Oltar' je, inače, snimljena i u instrumentalnoj verziji za potrebe irskog filma 'Special Treatment', a Dinkićev poduzetnički duh ilustrira i činjenica da je, poput Gorana Bregovića, pjesmu uspio 'preprodati' i Michaelu Boltonu i Tonyju Cetinskom, koji je izvode na engleskom, te grčkoj pjevačici Georgiji Dadaki za grčko tržište.

Potpredsjednik srpske vlade je za list Blic rekao da se nada da se problem neće morati rješavati sudskim putem, dok menadžer Regine Raka Marić odgovara da nema govora da je riječ o plagijatu.

'Naši stručnjaci su napravili ekspertizu i pokazalo se da pjesme imaju tri ista tona u dva takta, što je dozvoljeno', kaže Marić, i podbada Dinkića dodajući: 'Ako i nismo bili sigurni, sad kad vidimo da se i drugi žele priključiti autorskom timu, sigurni smo da pjesma vrijedi.'

Zanimljivo je da se u cijeloj stvari kao oštećena stranka javlja samo Dinkić, a ne i Lesendrić, koji je drugi autor i izvođač pjesme 'Oltar', objavljene na njegovom posljednjem albumu 'Mesec na vratima'.

Kako će se ovaj srpsko-bosanski eurovizijski rat završiti, ostaje nam vidjeti, a vi pogledajte usporednu analizu refrena dvaju pjesama u priloženom video zapisu.