SCOUT NIBLETT U KSET-U

Žestok nastup nabijen emocijama

04.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Jedna od najtalentiranijih glazbenica suvremene scene, za koju kritičari imaju samo riječi hvale, jučer je održala svoj prvi koncert u Zagrebu u desetogodišnjoj karijeri. Naša metropola ujedno je prvi grad u kojem glazbenica započinje novu europsku turneju

Pustu i kišovitu zagrebačku večer uljepšao je koncert britanske kantautorice Scout Niblett, čija je melankolična glazba s elementima noisea razveselila malobrojnu publiku u klubu KSET. Pravim imenom Emma Louise Niblett, smatra se jednom od najtalentiranijih glazbenica današnjice, a iza sebe ima već pet hvaljenih studijskih albuma. Stojeći rame uz rame s Cat Power i PJ Harvey, protagonistica je suvremenih ženskih izričaja u glazbi. Koristeći se čistim i jakim zvukom gitare, koji je obilježio devedesete godine, moćnim glasom i nadrealnim tekstovima, stvorila je specifičnu kombinaciju žestoke i atmosferične glazbe koju karakterizira minimalistički izričaj.

Pred zagrebačku publiku stala je u kućnom outfitu točno na vrijeme i pripremila glazbenu avanturu u trajanju od sat i pol. Kao što je bilo očekivano, koncert je održan samo s dva instrumenta, bubnjem i gitarom, koji su prepoznatljiva crta i njene glazbe i nastupa uživo. Iz minute u minutu glazbeni entuzijasti mogli su uživati u autoričinoj predanosti glazbi, a pokazala je i izvrsno umijeće sviranja gitare i bubnja.

Gostujući prvi put u Zagrebu i Hrvatskoj, predstavila je svoj zadnji album The Calcination of Scout Niblett, koji karakterizira još žešći zvuk gitare od prijašnjih albuma, a proglašen je jednim od njenih najboljih izdanja. Osim pjesama s navedenog albuma, mogli su se čuti i prijašnji hitovi poput Your Beat Kick Back Like Death, koji je izvela samo na bubnju, Hot Death i Kidnapped By Neptun. Nakon sat i pol koncerta kojim je vladala intimna atmosfera, Scout se na zahtjev fanova vratila bisom na kojem je izvela ljubavni ep Kiss, ispunivši sva očekivanja publike koja se našla tog kišovitog utorka u malom klubu.

Žedno uho, od kojega smo navikli da dovodi najkvalitetnija imena svjetske nezavisne scene, koncertom Scout Niblett još jednom je dokazalo da se u Zagrebu može vidjeti nastup vrijedan hvale.