TRIP-HOP BLUES BEND

Goribor stiže na T-Mobile INmusic festival!

02.05.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Sve raznolikiji popis izvođača T-Mobile INmusic festivala upotpunit će tročlani srpski trip-hop blues bend Goribor, često nazivan jednim od najperspektivnijih bendova s područja bivše Jugoslavije

Nesvakidašnji glazbeni izričaj, blizak bendovima poput Joy Divisiona, Discipline kičme i Ekatarine Velike, te razorna snaga tekstovatalentiranog frontmena grupe Aleksandra Stojkovića, razlog su zbog kojeg je Goribor ime čiji se nastupi uvijek s nestrpljenjem očekuju.

Široj javnosti bend se predstavio 2006. nastupom na pulskom Art & Music festivalu, no priča o Goriboru počinje još 1988. osnutkom rock grupe talentiranih srednjoškolaca iz rudarskog gradića Bora na jugoistoku Srbije. Devedesetih godina, Goribor, koji čine Aleksandar Stojković, Željko Ljubić Pity i Predrag Marković Peđa, otkriva Zdenko Franjić koji im je objavio prvih pet studijskih te live album na svojoj kultnoj etiketi Slušaj najglasnije. Njihov posljednji album, 'Goribor' iz 2007. koji najavljuje singl 'Sjajne niti', objavljuje izdavačka kuća Dancing Bear.

U vrlo kratkom vremenu Goribor se iz sramežljivog underground benda prometnuo u jedno od najhvaljenijih glazbenih imena te pomeo prvo hrvatsku, a potom i čitavu ex YU rock scenu. U tome se slažu i brojni glazbeni kritičari koji ne štede hvale na njihov račun, što najbolje ocrtavaju riječi Aleksandra Dragaša, koji naglašava da je 'njihov blues metafizika života, stanje svijesti, uma i osjećajnost kakvu je rijetko koji bend s ovih prostora imao u posljednjih 30 godina'.

Trenutno pripremaju novi album, sniman u Puli s vrhunskim majstorima, tehničarom Ivom Lorencinom i producentom Edijem Cukerićem, koji će biti znatno drugačiji od svog prethodnika jer je, za razliku od njega, sniman u potpunosti uživo, a i pjesme su dosta snažnije. Na njemu će se kao gosti pojaviti mnoga glazbena imena poput Marca Quarantotta, Davora Milovana Bilija na basu, Leona Benka na klaviru te benda East Rodeo. Goribor će nastupiti na T-Mobile INmusicu s novim bubnjarom, a publika će, uz brojne starije hitove, uživati i u pjesmama s najnovijeg albuma.