SRAMOTA NA STAGEU

10 najvećih glazbenih blamaža

11.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Zaboraviti riječi usred pjesme je ništa – zamislite da vam usred koncerta zamalo iskopaju oko lizalicom ili da vas nitko ne uhvati kad skočite među obožavatelje!

Beyonce i Madonna su gubile ravnotežu i padale s pozornice nekoliko puta u karijeri, Krist Novoselić razbio si je glavu vlastitim basom na dodjeli MTV-nagrada (ali to nitko nije skužio u izravnom prijenosu), Tim Commerford iz Rage Against The Machinea je pokazao da i politički aktivisti imaju ego, pa kad se napiju, rade gluposti vješajući se poput majmuna po scenografiji dodjele nagrada MTV-ja...

No sve to i nije najgore što vam se može dogoditi dok nastupate na pozornici! Predstavljamo 10 nezaboravnih blamaža glazbenika:

1. ALICE COOPER

Ozzy Osbourne ušao je u legendu kad mu je netko na pozornicu bacio šišmiša, kojeg je ovaj sočno zagrizao vlastitim zubima, ali susreti životinja i kolege šok-rokera Alicea Coopera iz zlatnih dana njegovog glazbenog djelovanja nisu bili baš toliko 'povijesni'. Naime, Alice je na turneju odlučio vući i svog poznatog ljubimca, velikog pitona koji je nakon incidenta tijekom nastupa u House Of Blues u Los Angelesu zauvijek otišao u mirovinu. Razlog? Problemi s probavom. Na spomenutom koncertu zmija nije mogla prestati obavljati veliku nuždu, a Cooper kaže da je količina bila ravna onoj koju bi proizvelo osam dobermana. Nakon što je i Alice bio prekriven izmetom, pozlilo mu je i bio je to siguran kraj zajedničke turneje metalca i predstavnika faune.

2. CINDY LAUPER
Nemaju samo metal legende probleme sa životinjama i njihovim fekalijama – Cindy Lauper, jedna od kratkotrajnih, ali pamtljivijih kraljica popa osamdesetih, naučila je vrijednosti nastupa u zatvorenim dvoranama nakon što joj je tijekom pjevanja na otvorenom u Mansfieldu, država Massachusetts, ptica obavila veliku nuždu ravno u usta! Bilo je to tijekom povratničke turneje 2004. godine, kada je Cindy pjevajući visoke tonove zabacila glavu unatrag. U tom trenutku nadletjela ju je ptica i obavila svoje točno u sridu. Iako ona kaže da nije baš 'u sridu' – ptica je, tvrdi Cindy, promašila i ostavila smrdljivu hrpicu na njezinoj donjoj usni. 'Nisam je mogla osjetiti, a smatrala sam to znakom sreće', kaže ona.

3. FERGIE

Fergie i mrlja među nogama

Na nju se nitko, s oproštenjem, nije pokenjao, ali zato se pobrinula za to da se sama natopi vlastitim urinom! O da, čuveni incident s pjevačicom Black Eyed Peasa obišao je sve agencije nakon što su fotografi uočili da je tijekom koncerta u San Diegu na pozornici obavila malu nuždu ravno u gaće, ostavivši veliku fleku na uvid svim posjetiteljima! Stvari koje je Marilyn Manson radio namjerno, Fergie u svom scenskom nastupu radi slučajno, pa je, nakon što joj nitko nije povjerovao da je mrlja od znoja, kasnije iskreno objasnila da je prije koncerta puno popila, a kombinacija nekoliko litara piva i puno skakanja neizbježno rezultira nesvjesnom reakcijom mjehura.

4. U2
Sjećate se Spinal Tapa? Nema ništa zabavnije nego kad se bend izgubi u vlastitoj megalomaniji do te mjere da mu megalomanija počne uzvraćati udarac, pa scenski spektakl, umjesto da proizvede željeni efekt divljenja, uzrokuje smijeh i sramotu. Događalo se to brojnim velikanima rocka sedamdesetih, a dogodilo se i bendu U2 1997. godine, kada su u Oslu, tijekom turneje Popmart, ostali zaglavljeni u svom čuvenom, divovskom, 12 metara velikom limunu, iz kojeg su trebali spektakularno izići na pozornicu.
5. ASHLEY SIMPSON

Nije ni prva ni jedina koja se osramotila pjevanjem na playback zbog toga što je playback zakazao onda kada stvarno nije trebao – Milli Vanilli su devedesetih ostali bez cijele karijere, ali i postali simbol velike prijevare glazbene industrije; Ashley je na kraju svega karijeru donekle ipak izvukla, valjda zato što je seksi djevojka sa slavnim dečkom i još slavnijom sestrom. No što se dogodilo? Za one koji se ne sjećaju, nastupila je u showu 'Saturday Night Live' 2004. godine, gdje je njezin bend svirao jednu pjesmu, a režija joj pustila playback vokale druge pjesme! Kako je reagirala? Slegnuvši ramenima i zaplesavši kao pijani Irac ples koji je postao forvarduša sezone.

6. BRITNEY SPEARS
Britney i njezin nastup nije osramotio playback, ali možda bi bilo bolje da jest. Bio je to veliki, spektakularno najavljivani povratnički nastup na MTV VMA 2007. godine, na kojem se pojavila odjevena kao prostitutka na pauzi, samo sa 20 kilograma previše za takvu odjeću. Plus što je zaboravila pjevati, plesati, postojati na stageu... Povratak se odjednom pretvorio u noćnu moru, mješavinu ismijavanja i žaljenja. Ali nema veze, na kraju se opet vratila i postala miljenica medija, što samo pokazuje da te, kad god to poželi, može uništiti i ponovno stvoriti onaj tko te stvorio i prvi put.

7. METHOD MAN
Nema ništa bolje od vjernih obožavatelja, kaže staro pravilo šoubiznisa, no Method Man, popularan reper i glumac, takve fanove baš i nema u Londonu, ako je vjerovati nastupu njegove grupe Wu Tang Clan tijekom kojeg se u žaru repanja popeo na zvučnike i odlučio baciti u publiku. Skupina maloljetnika koja se našla na mjestu slijetanja nije bila osobito spremna uhvatiti ga, a sličnu je sudbinu njegov kolega Diddy doživio na Ibizi, kad se s pozornice noćnog kluba bacio u masu. Masa se jednostavno razmaknula, a Diddy je, osjetivši čvrsto tlo, shvatio da hip hop i rock and roll nisu ista stvar.


8. DAVID BOWIE

Nikad nije neobično na koncertu pronaći pametnjakoviće čija je ideja dobre zabave plaćati ulaznicu kako bi različitim predmetima gađali zvijezdu na pozornici. Svoju porciju eskiviranja nadolazećih projektila odradio je tijekom karijere i David Bowie, koji je zamalo ostao bez oka zbog jednog od takvih incidenata. Ali ne, nije se radilo o boci, kovanicama ili upaljačima, već o – lizalici! Ona ga je u Oslu 2004. zamalo koštala vida na lijevo oko. Pogodak ga je onesposobio na 20 minuta, tijekom kojih je koncert bio prekinut, ali srećom nije morao u bolnicu.


9. JUSTIN & JANET

Bilo namjerno ili nenamjerno, blamaža je! Nijedan popis ovakvog tipa ne može bez čuvenog, ozloglašenog 'problema s garderobom' koji su imali Janet Jackson i Justin Timberlake na finalu Super Bowla 2004. godine. Zajedno su otpjevali 'Rock Your Body', a na kraju balade Justin je Janet strgao komad odjeće, otkrivši njezinu golu bradavicu ukrašenu bizarnim komadom 'sisnog nakita'. Pred 100 milijuna gledatelja. Mediji su gorjeli još godinu dana kasnije, ali kad se cirkus stišao, sve se vratilo u normalu. Nitko nije umro od pogleda na bradavicu.

10. GREEN DAY

Woodstock 1994. godine – seks, droga, rock and roll i jako, jako puno blata. U dobroj staroj tradiciji rock festivala, kiša je pretvorila teren u blatnjavu smjesu, a bend Green Day dosjetio se da bi mogao na pozornicu pozvati sve svoje blatnjave fanove da sebe i njih gađaju golemim količinama razmočene zemlje. Kad se pozornica prekrila blatom i raspomamljenim pankerima, osiguranje je uletjelo napraviti reda, pa su basista Mikea Dirnta, navodno slučajno, zaštitari zamijenili za neposlušnog obožavatelja, te ga nokautirali. I pritom mu izbili nekoliko zubi!