LEGENDE ŠANSONE I VIOLINE

Porin za životno djelo Dragi Dikliću i Josipu Klimi

23.03.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Ovogodišnji dobitnici Porina za životno djelo su proslavljeni violinist svjetskog glasa, maestro Josip Klima i Drago Diklić, jazz glazbenik, kantautor zabavne glazbe i nezaobilazni predstavnik zagrebačke škole šansone

Josip Klima, rođen 1927. u Varaždinu, školovan u Varaždinu, Zagrebu i Parizu, ogromnom je stvaralačkom energijom tijekom više desetljeća utjecao na hrvatski glazbeni krajolik obogativši ga impozantnim nizom umjetničkih dostignuća.

Gotovo dva desetljeća Josip Klima će voditi najugledniji hrvatski komorni sastav Zagrebački kvartet postižući uspjehe gdje se god našao, repertoarno obogaćujući hrvatski koncertni život, navlastito zagrebački, aktivno sudjelujući u stvaranju novih hrvatskih skladbi za solo violinu i za gudački kvartet.

Istodobno, nalazio je zanimanja i vremena i za druge oblike glazbeničkih zadataka. Nekoliko je godina – od 1959. do 1961. proveo u Kairu kao profesor na Nacionalnom konzervatoriju, od 1976. do 1978. bio je producent u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, te od 1978. do umirovljenja profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Više je nagrada popratilo djelovanje Josipa Klime, između njih je i Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor 2000. godine.

Drago Diklić je rođen 1937. u Sinju, a 1941. s roditeljima dolazi u Zagreb. Nakon sviranja po zagrebačkim plesnjacima, 1958. odlazi u inozemstvo (Njemačka, Francuska, Maroko, Švedska), što označava početak profesionalnog bavljenja glazbom.

Nakon povratka u Zagreb, osniva orkestar 'Profesionalci' te 1962. počinje s komponiranjem vlastitih kompozicija. Osnivač i vlasnik jedne od najstarijih diskografskih kuća i glazbene produkcije ALTA - Zagreb. Diklić je najdugovječniji direktor Zagrebačkog festivala, koju dužnost je vršio u tri navrata: prvi put 1971. i 1972. drugi put od 1982. do 1985. i potom od 1988. do 1998.

Podsjećamo vas na neke od nezaboravnih melodija Drage Diklića: 'Opet si plakala', 'Još samo večeras', 'Oprosti, volim te', 'Niko na svijetu', 'Zašto ovaj dan ne traje', 'Sad si tu', 'Igra života', 'Zagreb je najljepši grad' i 'Gde si sad moj prijatel'.

Dodajmo da će se Porin Classic, dodjela nacionalne diskografske nagrade u kategorijama klasike i jazza, održati 9. svibnja u zagrebačkoj KD 'Vatroslav Lisinski'. Tad će ljubitelji 'ozbiljnijih' nota uživati u najboljim djelima koja su prošle godine zabilježena na nosačima zvuka – bilo u dvorani 'Lisinski', bilo pred televizorom. Porin Classic, naime, bit će direktno prenošen na 2. programu HRT-a.

Drago Diklić: Još samo večeras