TAMARA OBROVAC:

Vraćam se akustičnom zvuku i intimističkom pristupu

25.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nezaustavljiva istarska glazbenica Tamara Obrovac već za svibanj najavljuje izlazak novog albuma Madirosa. Riječ je o zajedničkom izdanju Aquariusa i Cantusa, a osim Tamarine vjerne pratnje Transhistria ensemble, na novom nosaču zvuka ostvarena je i suradnja s češkim gudačkim kvartetom Epoque. Tamara potpisuje autorstvo glazbe, tekstova, kao i aranžmana za gudače. CD je snimljen i miksan u studiju Radio Pule, pod nadzorom ton majstora Alda Spada, a tekstovi su pisani, kaže Obrovac, u njezinom matičnom dijalektu, odnosno izričaju Južne Istre

Koji glazbeni stil možemo očekivati na Vašem novom CD-u?

U odnosu na posljednji CD 'Neću više jazz kantati' i iskoraku u electric zvuk, na novom CD-u se vraćam akustičnom zvuku i, rekla bih, intimističkom pristupu. Dugo sam se bavila mišlju o uključivanju gudačkog kvarteta u zvuk mog ansambla, no kako se radi o kompleksnom aranžmanskom poslu, trebalo je za to vremena, ali na kraju sam vrlo zadovoljna rezultatom, kao i načinom na koji se češki kvartet uklopio u zvuk i način sviranja mog Transhistria ensemblea. Aranžmani dviju pjesama 'Daleko je...' i 'Ville Idole' prerađeni su za gudački kvartet, dok su sve ostale pjesme i tekstovi novi.


Što znači naziv albuma Madirosa?

Madirosa je naslovna pjesma, to je nepostojeća, izmišljena riječ koja u mojoj glavi znači otprilike Mediteranska ruža, a vezuje se i na glazbeni koncept u kojemu se, osim jazza i improvizacije te inspiracije istarskom tradicijom, mogu naći elementi mediteranske glazbe, ali s prizvukom klasike.

Koliko je na novom albumu jazz zastupljen?

Pa jazz kao princip improvizacije svakako, ali ni prije Transhistria ensemble nije spadao u neki odredjeni žanr, a sad smo sa zvukom gudačkog kvarteta i prizvukom klasične glazbe stvar još dodatno zakomplicirali.

Osim videa za pjesmu 'Dube sanjan' (u prijevodu 'Stojeći sanjam'), koji je pod režijskom palicom Matije Debeljuha sniman u ponedjeljak u INK-u, hoće li album pratiti još neki videospot?

Nadam se da hoće. Planirani su videospotovi za naslovnu pjesmu 'Madirosa' te za pjesmu 'Villa Idola', što je inače ime zgrade Doma za starije i nemoćne u Puli, gdje bi se najvjerojatnije spot i snimao.

Planira li se već i gdje promocija albuma?

Da, sama promocija izdanja planirana je tijekom svibnja, a koncertna promocija predviđena je u nedjelju, 19. lipnja, u prekrasnom dvorcu Lužnica u Zaprešiću.