ELVIR LAKOVIĆ LAKA

'Ne postoji bolji marketing na svijetu od Eurovizije'

10.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Kada se prije tri godine s pjesmom 'Pokušaj' pojavio kao predstavnik Bosne i Hercegovine na Eurosongu, Laka je u roku nekoliko dana osvojio publiku cijele regije. Prvi album 'Zec' stoga je naišao na očekivano velik interes, a Laka je, barem nakratko, postao najveća regionalna zvijezda. Tri godine kasnije ima novi album, 'Stvorenje', koji se ovih dana pojavio u prodaji

Zahvaljujući pjesmi 'Pokušaj', predstavljali ste BiH na Eurosongu. Biste li ponovili to iskustvo da vam se pruži prilika?

Pa htio sam se ove godine ponovo prijaviti, ali me preduhitrio Dino. Ponavljam, ne postoji bolji marketing na svijetu od Eurovizije. Možda sljedeće godine.

Jeste li gledali ovogodišnji 'talent show' hrvatske televizije 'DORA 2011'? Kako vam se sviđa pobjednička pjesma 'Lahor'?

Čuo sam je samo jednom, tako da ne mogu baš biti objektivan, a strah me da ne odem u subjektivno, ali sigurno je da Jacques dobro pjeva i sav je meden naprosto.

Jeste li zadovoljni izborom Dine Merlina koji će u Düsseldorfu zapjevati 'Love in Rewind'?

Dobra je pjesma, prava eurovizijska, a i styling mu je bio odličan. Nadam se da će nam politički interesi i lobiji biti naklonjeni, jer tamo nije baš najvažnija dobra pjesma. Pobijedi, Dino, da ja pjevam dogodine u Sarajevu.


Nakon što su se pošteno izvrtjele pjesme s vašeg prvog albuma 'Zec', nestali ste s medijske scene. Što ste radili?

Pa bilo je puno posla poslije prvog albuma, tako da sam nakon toga trebao vremena da izmislim drugi album. Trebala mi je godina i pol da ga završim, a aranžmane sam radio s Dinom Šukalom pa je onda Denyken preuzeo to.

Za razliku od debi albuma, koji produkcijski baš i nije bio sjajan, 'Stvorenje' je producirao Denyken. Jeste li zadovoljni suradnjom s njim i poslom koji je obavio?

Denyken je čovjek koji posjeduje unutrašnji mir, tako da mi je raditi s njim isto kao 15 dana na moru. Nismo imali puno nesuglasica, kao što je bilo oko eurovizijske pjesme, ali ja nemam iskustva kao on, tako da sam ga uvijek poslušao.

Kako to da ste odlučili da mastering radi Brad Blackwood iz Memphisa?

Denyken stalno radi s tim čovjekom pa otud i suradnja. Ja se ne razumijem u mastering, a ni u ostale tehničke stvari.

Kako biste opisali svoj novi album? Stilski, tekstualno, konceptualno…

Volio bih kad biste ga svrstali u indie pop rock, a ostalo ne znam, jer ja nisam školovan ni za tekst ni za muziku, tako da bih ga nazvao prirodni stil, a ako ga zavoli narod, onda je to i narodna muzika.

Na unutarnjem omotu piše da ga 'treba slušati 3x dnevno protiv depresije'. Koji je, po vašem mišljenju, najbolji lijek protiv depresije, osim, naravno, redovnog slušanja albuma 'Stvorenje'?

Pa, pored 'Stvorenja', najbolji lijek je programirati mozak da primjećuje samo lijepe stvari oko sebe, a izbjegavati negativnu energiju na dnevnoj bazi. Naravno da nećete uspjeti, ali vježbom se može donekle dogurati.

Posebnu pažnju poklanjate vizualnom izgledu, pa tako i spotovima. Snimate li spotove s istim, provjerenim timom ili mijenjate redatelja i produkcijski tim?

Zadnja dva spota snimao sam s Fabrikom, a prije su to bili različiti ljudi. Trebao bih snimiti još jedan spot s novog albuma čim bude para.

Drugi singl s albuma 'Stvorenje' istoimena je pjesma koju ste snimali u rudniku. Zbog čega baš u rudniku?

Pa kako pripadam prirodnom stilu, imao sam jedan spot u kojem orem njivu, tako da su mi rudari bili sljedeći na redu. Volim te ljude.


Vaša sestra Mirela, koja s vama sudjeluje u nastupima, ujedno je agentica te osoba koja se brine za vaš imidž. Kako se slažete u poslu?

Odlično se slažemo jer smo vrlo pragmatični i logični suradnici, kad je hladno obučemo džemper, a kad je toplo ne, također 2 i 2 su nam uvijek 4. Sve je vrlo jednostavno.

Planira li Mirela možda kakav solo projekt?

Planira trudnoću.

Postoje li već planovi za koncertnu promociju albuma 'Stvorenje'?

6. svibnja 2011. Boogaloo.

O kakvom se stvorenju zapravo radi?

To je stvorenje koje živi u meni i daje mi sve ove pjesme besplatno.